- Wszystkich przedsiębiorców działających w sektorze spożywczym obowiązuje rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności - wyjaśnia w rozmowie z Gazetą Pomorską Hanna Wolska, z Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Toruniu. - W przepisie tym ujęto wykaz danych szczegółowych, których podanie jest obowiązkowe. Są to: nazwa żywności; wykaz składników, termin przydatności do spożycia i wiele innych. Oznakowanie zgodne z obowiązującymi przepisami ścinków pochodzących z wielu partii różnych wędlin jest praktycznie niemożliwe, w związku z czym przedsiębiorcy na ogół rezygnują z wprowadzania ich do obrotu.
Zobacz też:
Najbardziej niepokojącym jest fakt, że w Polsce marnuje się bardzo dużo żywności (do śmietnika trafia blisko dziewięć milionów ton żywności, z czego prawie siedem pochodzi z zakładów produkcyjnych a reszta z gospodarstw domowych). Jesteśmy na piątym miejscu wśród państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, tuż za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. A takie unijne przepisy tylko przyczyniają się do pogłębiania tego marnotrawstwa.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?