![Przy ul. Chmielnej 20 otworzył się punkt z lodami, który...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a2/8d/5f3ab8ed05d38_o_large.jpg)
Wakacje, Warszawa. 14 pomysłów na ostatnie 14 dni wakacji. Co robić? Gdzie się wybrać?
10. Taiyaki WAW
Przy ul. Chmielnej 20 otworzył się punkt z lodami, który wyróżnia się na tle innych. Taiyaki WAW to jedyne miejsce w Warszawie, które serwuje japoński deser. Ta obco brzmiąca nazwa - „taiyaki” - to w dosłownym tłumaczeniu pieczona dorada, czyli tradycyjna japońska potrawa w kształcie ryby. W oryginalnej recepturze wypełniana jest dosładzaną fasolą azuki, ale w warszawskiej lodziarni otrzymacie bardziej spolszczoną wersję. Mówiąc w skrócie, przy Chmielnej 20 zjecie kremowe sorbety serwowane w wyjątkowym ciastku. Idealna alternatywa dla tradycyjnych lodów. - Serwujemy kremowe sorbety podawane w kruchym ciastku Taiyaki. To typowy japoński przysmak. Ciasto nadziewane jest zazwyczaj dosłodzoną fasolą azuki. My zastosowaliśmy krem czekoladowy, krem kokosowy i owoce. Musieliśmy to trochę podmienić pod polskie realia – wyjaśnia nam Adrian Sosnowski, właściciel Taiyaki WAW. Zawsze do wyboru są dwa smaki – bardziej i mniej słodki. Każdy łasuch będzie mógł dobrać go pod siebie. Niezdecydowani mogą wybrać opcję pół na pół. Co ciekawe, smaki zmieniają się co tydzień, więc zawsze można spotkać coś innego. Więcej: Taiyaki WAW - japoński deser podbija serca warszawiaków