Warszawa zaprasza na smaki z całego świata. Sprawdź, które kraje mają swoich kulinarnych reprezentantów w stolicy
Kuchnia czeska
Nasi południowi sąsiedzi kochają jedzenie tak samo jak my. Lubują się w pieczeniach cielęcych, wołowych i wieprzowych, rolkach mięsnych z nadzieniem i różnego rodzaju kotletach. Chętnie jadają także nieco bardziej wyszukane potrawy, jak m.in. bażanty i kuropatwy. W kuchni czeskiej występuje także wiele potraw z ziemniaków. Tamtejsi smakosze uwielbiają również charakterystyczne dla kraju polewki, a więc zupy bazujące na mięsnych i rybnych wywarach z dodatkiem śmietany czy zasmażki. Choć dań tamtejszej kuchni jest naprawdę wiele, Polakom kojarzy się ona przede wszystkim z pysznym, soczystym i jedynym w swoim rodzaju smażonym serem, najlepiej w dodatku orzeźwiającego czeskiego piwa. Aby spróbować czeskich potraw, nie musicie wcale jechać do Pragi, Ostrawy, Pilzna czy Brna. Charakterystyczne dla kuchni naszych sąsiadów dania zjecie również w Warszawie. Tamtejszych specjałów spróbujecie m.in. w poniższych lokalach: * Vyceska (ul. Polinezyjska 10) * Restauracja Ceska (ul. Chmielna 35)