Warszawa zaprasza na smaki z całego świata. Sprawdź, które kraje mają swoich kulinarnych reprezentantów w stolicy
Kuchnia francuska
Choć Francuzi znajdują się w czołówce zestawienia najbardziej utalentowanych kucharzy na świecie, dania z tamtejszych regionów wciąż nie cieszą w naszym kraju dużą popularnością. A szkoda - ponieważ specjały znad Sekwany zasługują na dużą szansę. Francja kojarzy nam się przede wszystkim z różnego rodzaju serami, winami czy bagietkami i rogalikami z dżemem - i słusznie, choć to dopiero wstęp do tamtejszych kulinarnych tradycji. Francuzi uwielbiają przecież żabie udka, ślimaki, słynną duszoną wołowinę (bœuf bourguignon), zupę jarzynową, naleśniki czy owoce morza. To właśnie Francja, a konkretnie Normandia słynie z coraz bardziej popularnych w Polsce przegrzebków św. Jakuba. Francuskich specjałów możecie spróbować m.in. w poniższych stołecznych restauracjach: * Les Amis (ul. Książęca 23) * Charlotte (ul. Próżna 7, al. Wyzwolenia 18/2U, Kieślowskiego 7, Nowy Świat 6/12)