10 produktów z kwasami Omega-3. Jak karmić własny mózg?

Michel Cymes

  • Polskatimes
Brak w organizmie kwasów Omega-3 powoduje pogorszenie się pamięci przestrzennej, a sytuacje stresowe wywołują większy niepokój - pisze dr Michel Cymes, francuski lekarz i popularyzator nauki. Oto 10 produktów zawierających najwięcej kwasów Omega-3.

Mózg jest żarłoczny. I źle wychowany. Zwykle częstuje się pierwszy i suto sobie nakłada. Przywłaszcza sobie jedną piątą wszystkich spożywanych przez nas kalorii i zagarnia 40 procent wdychanego przez nas tlenu. To jest cena, którą musimy zapłacić, by był w dobrej formie. A kto zaopatruje mózg w substancje odżywcze? Krew. Spełnia ona funkcję przewoźnika, płynąc do mózgu tętnicami. Nie muszę chyba dodawać, że lepiej, by tętnice były drożne, a przepływ niezakłócony. Chroniąc swoje tętnice, dbasz więc o właściwe funkcjonowanie mózgu. Wszystko, co mogłoby doprowadzić do zatkania tętnic, powinno być jeśli nie zakazane, to konsumowane z największym umiarkowaniem. Wrogów nie trzeba przedstawiać, każdy ich zna: cukier rafinowany, produkty z dużą zawartością soli, złe tłuszcze, zwane nasyconymi…

Przyjaciół też świetnie znamy, są nimi owoce,warzywa, orzechy, rośliny strączkowe, czosnek, oliwa z oliwek i całe mnóstwo innych, w tym ryby, zwłaszcza te tłuste, nafaszerowane kwasami omega-3. Ach! Kwasy omega-3! Jeśli nigdy o nich nie słyszałeś, to zapewne dlatego, że mieszkasz w prehistorycznej jaskini bez elektryczności i wi-fi. Wątpię jednak, czy tak jest. Zauważ, że w pełni zasługują na swą sławę: te kwasy tłuszczowe są rzeczywiście niezbędne dla właściwej budowy membrany otaczającej neurony i stanowiącej rodzaj osłony, która nie tylko je chroni, ale także ułatwia tworzenie nowych połączeń między nimi. Gdyby przypadkiem zabrakło ci ich w diecie, zdrowie twojego mózgu byłoby zagrożone. W każdym razie takie wnioski wynikają z testów przeprowadzonych na zwierzętach. Naukowcy pozbawili je kwasów omega-3.

Jakie były konsekwencje? Pogorszyła się ich pamięć przestrzenna, a sytuacje stresowe wywoływały większy niepokój. Wszelki niedobór kwasów tłuszczowych prędzej czy później kończy się zaburzeniami, które rzutują na zdrowie człowieka, a także wpływają niekorzystnie na sen, zdolność uczenia się i zapamiętywana, zdolności percepcyjne czy wreszcie na stosunek do przyjemności we wszelkich jej aspektach. Wiedzieć o tym, interesować się tym to już jakaś forma działania.

10 POKARMÓW DOSTARCZAJĄCYCH KWASÓW OMEGA-3

Dawniej zwano je witaminą F, jednak nazwa ta popadła w niełaskę i dziś mówimy o kwasach omega-3. Ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować tego niezbędnego składnika. Dlatego też musimy pozyskiwać go z pożywienia. Na wzmiankę o kwasach omega-3, tak korzystnie wpływających na pamięć i nastrój, od razu przychodzi nam do głowy łosoś. Ale ta tłusta ryba nie jest jedynym pokarmem, który je zawiera. Jakie produkty zawierają dużo kwasów Omega-3? ZOBACZ GALERIĘ [przycisk_galeria]

POLECAMY:

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3