Produkty, których nie może zabraknąć w Twojej diecie

Sprawdź, czy masz w lodówce wszystko, co powinno znaleźć się na twoim talerzu. Przypominamy kilka zasad zdrowego odżywiania.
 abcZdrowie

Nie od dziś wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia. Jest to o tyle istotne, że jedzenie wpływa na nasze samopoczucie, zdolności poznawcze oraz na nasze możliwości fizyczne. Decyduje więc w określonym stopniu w jaki sposób radzimy sobie w pracy, w domu, a także w czasie wolnym. Warto wybierać produkty, które rzeczywiście dodadzą nam energii i pobudzą do kreatywnego działania. Dietetyk medyczny, specjalista ds. żywienia człowieka Patrycja Sankowska opowiada w jaki sposób sprawić, by nasza dieta stała się rzeczywiście wartościowa.

- Co jeść na śniadanie, obiad i kolację, by uniknąć problemów ze zdrowiem?
Energetyczność diety rozłożona na 5 posiłków powinna wyglądać w następujący sposób: pierwsze śniadanie: 25%, drugie śniadanie: 10%, obiad: 25 - 30%, podwieczorek: 10 - 15% i kolacja: 25%. Posiłki powinny być systematyczne i spożywane w równych odstępach czasu (w odstępie około 3 do 4 godzin). Dieta powinna obfitować w warzywa, owoce, chude mięso (np. drób), chudy nabiał (np. jogurty naturalne, sery twarogowe, mleko), produkty pełnoziarniste (tj. ryż brązowy, kasza gryczana, pieczywo razowe, płatki owsiane).

- Jakie produkty mają niską wartość odżywczą i warto wyeliminować je z jadłospisu?
Najlepiej wyeliminować z diety produkty o wysokim stopniu przetworzenia (np. fast-foody, słone i słodkie przekąski, produkty typu instant). W diecie powinna dominować żywność naturalna o wysokiej jakości.

- Czy istnieją pokarmy, które przedłużają nasze życie?
Zbilansowana i indywidualnie dopasowana do naszych potrzeb dieta może pomóc w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji. Nie ma jednej, uniwersalnej diety, dlatego dokładne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo - chorobowego.

- Jakie produkty są niezbędnym elementem jadłospisu?
W naszej diecie oprócz energii dostarczanej z pożywienia istotne są: białko, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Prawidłowy jadłospis powinien składać się w około 50 - 60% z węglowodanów (tj. kasze gruboziarniste, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste), około 25 - 30% z tłuszczu (orzechy, nasiona słonecznika, masło, oleje roślinne) i około 15 % białka (mleko, produkty mleczne, mięso, ryby) – kończy Patrycja Sankowska
Choć niektórym pewne dietetyczne przypomnienia mogą wydawać się skomplikowane (np. procentowy podział wartości energetycznych), to odrobina wysiłku pozwoli zamienić wiedzę w pożyteczne przyzwyczajenie i działać odruchowo. Dzięki temu nawyk zdrowego odżywiania wejdzie nam w krew, a my odczujemy długofalowe skutki dobrego wyboru. Warto zadbać o zawartość własnego talerza.

Wsparcie redakcyjne od:

abcZdrowie.pl

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3