Ekler czy eklerka - to podłużne ciastko z ciasta parzonego, przełożone kremem. Jeszcze do niedawna w naszych cukierniach wszystkie eklery wyglądały podobnie: ciasto - bita śmietana - ciasto - glazura. Od jakiegoś czasu można zauważyć, że do Warszawy dotarła moda na eklerowanie.
Neutralne ciasto daje dużo możliwości, by z różnorodnymi kremami stworzyć nową jakość.
AM'OR Eklery i Wino. Królestwo Eklera
Jak sama nazwa wskazuje, miejsce specjalizuje się w eklerach i winie. W cukierni przy Kruczej na miłośników słodkości czekają różnorodne, przepiękne i doskonale skomponowane eklery. Za ich smak i wygląd odpowiada Paweł Ładyko. W rozmowie zdradził nam, że samo poszukiwanie idealnego ciasta na eklery zajęło mu - metodą kolejnych prób i udoskonaleń - aż cztery miesiące. Chodziło o to by ciasto, było doskonałym nośnikiem smaku i bazą do monoporcji.
- Chcemy, aby nasze eklery wyróżniały się różnymi smakami i teksturami wewnątrz. Dlatego często używam prażynek, różnych rodzajów kremów, chrupek, żelek. Chodzi o to, by tworząc eklery bawić się smakiem i dać naszym klientom produkt najwyższej jakości - mówi szef kuchni w AM'OR Eklery i Wino, Paweł Ładyko.
W ofercie cukierni znajdziecie eklery różnych smakach - słodkich i wytrawnych np.:
- gorzka deserowa z wiśnią,
- klasyk
- słony karmel,
- pistacja,
- tarta cytrynowa,
- orzech laskowy
- kasztan z żurawiną
- trawa żubrowa z białą czekoladą, rokitnikiem i pomarańczą
- sernik z pigwą i morelą
- orzech arachaidowy ze śliwką
- szarlotka
- kozi ser z żurawiną
- caprese
- wytrawne trio
Warto dodać, że smaki eklerów zmieniają się sezonowo.
W kuchni roi się od misek, bo każdy krem powstaje na osobnej bazie. A w jednym eklerze zazwyczaj są aż dwa różne kremy. Do tego dochodzą różne dodatki, które wspólnie tworzą harmonijny smak, a dodatkowo cieszą oko.
Efekt końcowy jest wynikiem pasji i ciężkiej pracy całego zespołu. Zapytałam szefa kuchni AM'OR Eklery i Wino, czy do tego, by tworzyć nowe smaki potrzebne są specjalne zdolności.
- Oglądałem ostatnio filmik z Cristiano Ronaldo, który powiedział, że bez ciężkiej pracy talent jest nieprzydatny. W to, co przygotowujemy dla naszych klientów wkładamy ogrom pracy, towarzyszy nam wiele prób w poszukiwaniu ciekawych połączeń smakowych. A do tego, ta praca jest moją pasją i ogromnie lubię cukiernictwo - zdradza Paweł Ładyko.
Jeśli do tej pory nie łączyliście słodkich deserów z winem, to w tym miejscu możecie tego spróbować. W karcie, przy każdym eklerze znajduje się informacja o tym, jakie wino najlepiej dobrać, do danego smaku.
W cukierni można też zamówić torty eklerowe. Jak mówi Paweł Ładyko, cieszą się one coraz większym zainteresowaniem i wybierane np. na wesela lub inne uroczystości.
Bajkowe królestwo eklera
Sam lokal przyciąga nie tylko różnorodnością smaków, ale również pięknymi wnętrzami. Wnętrza są utrzymane w jasnych barwach, wystrój jest elegancki i klasyczny. Na ścianach znajdują się sztukaterie. Wewnątrz jest sporo kwiatów a fotele, w pastelowych kolorach zachęcają do tego, by w nich przysiąść. Każdy szczegół wydaje się być dopracowany.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?