Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

BioBazar w Fabryce Norblina. Będzie czynny pięć dni w tygodniu. Bazar w zabytkowej hali z lat 20.

Piotr Wróblewski
Piotr Wróblewski
W sobotę BioBazar po kilkuletniej przerwie wraca do Fabryki Norblina. Będzie większy, rozbudowany o BistroBar i ulokowany w historycznej hali sprzed ponad stu lat. - Nowością dla BioBazaru jest to, że będzie działał przez pięć dni w tygodniu (wtorek-sobota - red.) - mówi nam Kinga Nowakowska z Grupy Capital Park. Poza tym możliwe będzie zamawianie produktów z dowozem.

Po czterech latach do Fabryki Norblina wraca BioBazar. Popularny targ ze zdrowymi, ekologicznymi produktami wypełnił zabytkową halę ciągarni, która została zbudowana w latach 20. Wysoka, ceglana przestrzeń przykryta jest dachem z drewnianych belek. W tej postindustrialnej hali postawiono na nietypowe kramy, złożone z kubików, które - jak słyszymy - mają podkreślić historyczną tkankę budynku.

- Typowe budki, znane z targowisk, zasłoniłyby historyczną architekturę. Poza tym pojawiłyby się klaustrofobiczne przejścia. W pracowni zrobiliśmy zestawienie różnych bazarów, ze Stambułu, z Nowego Jorku czy z Sevilli. Wyszło nam, że musimy zrezygnować z bocznych ścian, ponieważ one zasłaniają produkty. Stworzyliśmy otwarcia widokowe, które pozwalają zbliżać się do stoiska widząc asortyment - mówi nam Kacper Gronkiewicz, architekt BioBazaru.

BioBazar w Fabryce Norblina. Będzie czynny pięć dni w tygodn...

Nowe otwarcie. Więcej dostawców

W nowym miejscu BioBazar zajmie aż 1300 mkw. powierzchni (oraz dodatkowo 500 mkw. magazynu i hali dostaw). Wewnątrz będzie kilkadziesiąt punktów dla sprzedawców. Znajdzie się tu 60 wystawców stałych oraz 30 sezonowych. To znacznie więcej niż w tymczasowej lokalizacji przy ul. Wołoskiej. Na BioBazarze znajdziemy warzywa, owoce, ale także przetwory, sery czy wina.

- Nowością dla BioBazaru jest to, że będzie działał przez pięć dni w tygodniu (wtorek-sobota - red.). Natomiast w soboty będzie "wylewał" się na uliczki Norblina, gdzie będzie funkcjonować wielu wystawców. Nasz kucharz będzie też gotował na miejscu z tego co aktualnie, sezonowo można kupić na BioBazarze. W dedykowanym bistro, wykorzystującym produkty bazaru, krótka karta menu będzie zmieniała się co tydzień - mówi nam Kinga Nowakowska, dyrektor operacyjna i członkini zarządu Grupy Capital Park, odpowiedzialna za realizację Fabryki Norblina. Otwarcie targowiska zaplanowano na sobotę 18 września.

Nad targowiskiem "unosi się" antresola, w której znajdzie się bar z miejscem na pokazy kulinarne. W tym miejscu szefowie kuchni będą przygotowywać posiłki oparte o produkty z bazaru. Za BistroBar odpowiadać będzie szef kuchni Michał Toczyłowski. Zostanie on uruchomiony nieco później, a kuchnia z tego miejsca będzie sezonowa, less waste oraz zgodna z hasłem „dla zdrowia, dla planety”. Obok pojawi się również miejsce, gdzie na bieżąco można będzie próbować produktów kupionych poniżej.

Co ciekawe, całe zaplecze bazaru zostało "schowane" na poziom -1. - Cała uciążliwość związana z dostawami została przeniesiona na poziomie -1. Z magazynów towar trafia na poziom bazaru - wyjaśnia architekt. Ale BioBazar w nowym miejscu ma być również dostępny dla osób, które nie chcą przyjechać do Fabryki Norblina. Uruchomiona zostanie możliwość dostarczania produktów do biura lub bezpośrednio do domu.

BioBazar będzie czynny od wtorku do piątku w godzinach 10-18, a w soboty 7.30-16.00. Poza handlem będą się tu odbywać także spotkania i warsztaty kulinarne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto