Ciasta na Wielkanoc 2013. Jak je przygotować? [PRZEPISY, PORADY]
Najpopularniejsze ciasta na Wielkanoc
Mazurek Kajmakowy Wielkanocny mazurek, którego można udekorować różnego rodzaju bakaliami. Składniki: - 2 żółtka, - 1 łyżka gęstej śmietany, - 35 dag mąki - 20 dag masła - 5 dag cukru pudru - puszka gotowej masy kajmakowej lub krówkowej - rodzynki - migdały - suszone śliwki Przygotowanie: Na stolnicy należy wymieszać mąkę z masłem dodając cukier puder, śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki. Z pozostałej części można uformować wałeczki i ułożyć po bokach ciasta. Ciasto piec w temperaturze 200 C przez 30 minut. Masę kajmakową należy rozpuścić w garnku i posmarować ciasto. Można udekorować rodzynkami, migdałami, suszonymi śliwkami górę ciasta. Można zrobić ze składników wiosenne bazie, kwiatki. Zobacz koniecznie: Nasza wielkanocna książka kucharska. Czekamy na Twoje wypróbowane przepisy!