Ciasta na Wielkanoc 2013. Jak je przygotować? [PRZEPISY, PORADY]
Ciasta na Wielkanoc: ważny jest pomysł
Babka kawowa To ciasto, które można połączyć z kawą. Łatwa w przygotowaniu. Składniki na ciasto: - 4 jaja - 25 dag cukru pudru, masła śmietankowego i mąki - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, proszku do pieczenia - 1 łyżka przygotowanej wody Polewa: - 2 łyżki wody i kakao - 1/3 szklanki cukru - 10 dag masła śmietankowego Przygotowanie: Masło należy utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kawę rozpuszczalną. Foremkę należy wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Nakładać na przemian po łyżce ciasto jasne i z kawą. Babkę piec przez około 40 minut w temperaturze 180 C . Babkę po ostygnięciu można polać polewą. Przygotowanie jest proste, należy rozpuścić wszystkie składniki, ciągle mieszając. Polana babka po chwili jest gotowa do zjedzenia. Czytaj również: Wielkanocne potrawy, których nie może zabraknąć na stole!