7 z 7
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
![Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/f5/00/6297644a93cb8_o_large.jpg)
fot. maxmann/Pixabay
Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon
Sałata – dobra dla układu trawiennego
Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają dość duże ilości potasu i beta-karotenu, przekształcanego przez organizm w witaminę A. Chlorofil znajdujący się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na zarówno na nasz układ naczyniowy, jak i na mikroflorę jelitową. Sałaty działają też alkalizująco, pomagając zwiększyć pulę niezbędnych związków mineralnych w organizmie.
Zjedzenie większej porcji sałaty dostarczy duże ilości błonnika pokarmowego, co sprawie, że na dłuży czas zapewni nam uczucie sytości. Wiosną najlepiej sięgać po młodą sałatę masłową, rukolę i roszponkę.