Nowy szef McDonald's, od 22 lat związany z tą marką, zapowiedział zmiany, które na początku mają dotknąć przede wszystkim menu restauracji. Z karty dań zniknie 160 pozycji, a mięso wołowe, dotychczas zajmujące czołowe miejsce w menu restauracji, ma zostać zastąpione mięsem drobiowym.
Zdrowiej i... oszczędniej
Oficjalnie zmiana w menu podyktowana jest głównie rosnąca wśródklientów popularnością dań z kurczakiem oraz przewagą mięsa drobiowego nad wołowym pod względem wartości odżywczych i jego wpływu na zdrowie konsumentów. Nie da się jednak pominąć również istotnej kwestii ceny mięsa - to z kurczaka jest znacznie tańsze, a w czasie kryzysu ekonomicznego fakt ten może mieć kluczowe znaczenie.
Czytaj także: Ultra Mega Fail! Internetowa krucjata przeciwko organizatorom UMF
McDonald's chce w ten sposób poprawić swoją sytuację finansową, która zarówno w amerykańskiej, jak i europejskiej sieci restauracji, nie jest najlepsza. Dodatkowo tańsze propozycje w menu mają zachęcić także tych oszczędnych klientów, którzy dotychczas nie korzystali z usług restauracji.
Początek zmian w USA
Na razie planowane zmiany mają objąć restauracje na terenia USA, później zawitają prawdopodobnie także do Europy.
Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?