Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Do Warszawy na zygmuntówki

Monikka
Monikka
Nowe ciastko warszawskie składa się z masy migdałowej, musu czekoladowego i bezy. O walorach zygmuntówki, bo taką nazwę nadali mu internauci, będzie można się przekonać od piątku.

Zainteresowanie ogłoszonym przed dwoma miesiącami konkursem przerosło oczekiwania organizatorów. Chęć stworzenia receptury ciastka dla Warszawy zgłosiło 18 cukierni należących do Cechu Rzemiosł Spożywczych. Na stronie www.slodkawarszawa.pl internauci zgłosili ponad 650 propozycji nazwy.

W oczach jurorów największe uznanie znalazło dzieło cukierni NOVA Witolda Teledzińskiego. Jego podstawą jest masa migdałowa w kształcie foremki. Środek kryje bitą śmietanę, konfiturę żurawinową i mus czekoladowy. Całość wieńczy beza o nieregularnym kształcie. To również najwyższe ciastko zgłoszone do konkursu.

- Jest to ciastko z biglem. Duże, miękkie i puszyste. Słodkie, ale nie za bardzo. Wyraźnie wyróżniało się na tle konkurencji - powiedziała podczas finału Aga Zarian, jurorka konkursu.

W finałowym etapie plebiscytu na nazwę ciastka, zygmuntówka otrzymała największa liczbę głosów. Jej zwycięstwo ani przez moment nie było zagrożone. Autorem nazwy jest pan Witold Żyła z Warszawy.

- Mam nadzieję, że zainteresowanie warszawiaków konkursem zachęci cukierników do częstszego poszukiwania nowych smaków. Choć nasi klienci cenią sprawdzone receptury, są także otwarci na nowości. Kluczem do sukcesu jest więc umiejętne łączenie tradycji
z nowoczesnością – podkreślił Jan Olczak, prezes Cechu Rzemiosł Spożywczych.

Rzemieślnicy należący do Cechu liczą, że konkurs przypomni warszawiakom o bogatej tradycji cukierniczej miasta, a także zwróci ich uwagę na olbrzymie różnice w jakości i smakach słodkości oferowanych na warszawskim rynku.

Zgodnie z postanowieniami regulaminu konkursu, zwycięzca przekazuje swoje prawa autorskie do receptury organizatorom konkursu. Zygmuntówki będą mogły pojawić się w wielu warszawskich cukierniach, których właściciele zobowiążą się wobec Cechu Rzemiosł Spożywczych do dbałości o ich najwyższą jakość, w tym do stosowania naturalnych surowców – zgodnie z oryginalną recepturą.

PRZEPIS NA ZYGMUNTÓWKĘ


Składniki na 20 porcji

Korpus migdałowy
6 dag mąki
1,5 dag masło
20 dag cukru
12 dag białka (4 szt.)
16 dag płatków migdałowych

Bita śmietana
1 litr śmietany kremówki (36%)
10 dag cukru

Mus czekoladowy
20 dag cukru
200 ml wody
10 dag żółtek (6-7szt)
50 dag czekolady

Beza
1 kg cukru
200 ml wody
30 dag białek (10szt)

Konfitura żurawinowa
1 słoiczek

Przyrządzanie:

1. Cukier łączymy z mąką, dodajemy białka i płatki migdałowe. Rozpuszczamy masło i dodajemy je do przygotowanej masy. Masę migdałową rozkładamy cienko na pergaminie i opiekamy na złoty kolor w temp. 200-210 stopni C przez ok. 5 min. Gorącym ciastem wykładamy foremki o średnicy ok. 7 cm. Pozostawiamy do wystygnięcia.

2. Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno.

3. Gotujemy cukier z wodą do temperatury 121 stopni. Otrzymanym syropem zalewamy żółtka i mieszamy aż do wystygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę
i łączymy ją z żółtkami. Do powstałej masy dodajemy 40 dag ubitej wcześniej śmietany.

4. Gorący syrop cukrowy (temp.121stopni), przyrządzony jak wcześniej, powoli wlewamy do ubitych białek mieszając. Po wystudzeniu z otrzymanej masy szprycujemy bezowe krążki o średnicy ok. 6 cm, które następnie kształtujemy
w formę korony. Suszymy w piecu o temp. 100 stopni przez ok. 45 min.

Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym. Nakładamy 2 łyżeczki żurawiny i szprycujemy bitą śmietaną. Wierzch przykrywamy bezową koroną.

[źródło: Urząd m.st. Warszawa]

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto