Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dynia w kuchni w roli głównej

Dorota Michalczak
Dynia jest warzywem rocznym o małej zawartości kalorycznej, uprawiana jest u nas od XVI wieku. Zaleca się spożywać dynię gotowaną lub na surowo. Prezentuję przepis na smaczną zupę.

100 g dyni dostarcza tylko 15 kalorii, a wiec możemy ją jeść bez obaw, gotowaną lub na surowo, nie zapominając o smacznych pestkach. Dynia zawiera białko, witaminę A, nieznaczne ilości witaminy B, B1, B2, i PP. Witaminy C w dyni jest bardzo mało a związków mineralnych po trochu - wapń, żelazo, magnez, fosfor.

Do spożycia wykorzystujemy miąższ dyni oraz pestki. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80 proc. kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także błon komórkowych.

Z miąższu możemy robić sałatki, surówki, farsze, ugotować zupę czy użyć jako dodatek do ciast i
placków czy też zrobić zapiekankę.

Mój wypróbowany przepis na zupę z dyni.

1 kg dyni
0,5 litra mleka
0,5 litra wody
1 szklanka mąki
1 jajo
4 łyżki ciepłej wody
sól

Dynię oczyścić i pokroić w kostkę. Mleko z wodą zagotować, wrzucić dynię, gotować do momentu całkowitego rozgotowania. Z mąki i jaja zrobić zacierkę i powoli wrzucać do zupy. Poczekać na wypłynięcie zacierki, posolić do smaku. Można jeść na słodko, według upodobania.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto