Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrej Wołowiny QMP już 26 sierpnia w Warszawie

Alicja Bartosiak
Festiwal Dobrej Wołowiny QMP
Festiwal Dobrej Wołowiny QMP www.kochamwolowine.pl
Już 26 sierpnia w Warszawie odbędzie się czterotygodniowy Festiwal Dobrej Wołowiny. Ciekawych dań będzie można spróbować w trzech warszawskich restauracjach: El Greco, Foksal Factory oraz Barbakan.

Festiwal Dobrej wołowiny QMP ma na celu kreowanie mody na certyfikowaną wołowinę, mięso dobrej jakości, zarówno wśród konsumentów jak i restauratorów. Co oznacza skrót QMP? Inaczej Quality Meat Program, oznacza ścisły system kontroli mięsa na każdym etapie jego produkcji. Dzięki niemu sprzedawcy mogą mieć nieco większe zaufanie jeśli chodzi o kupowaną przez nich wołowinę, zaś konsumenci są w stanie przyrządzić smaczne potrawy w dość rozsądnej cenie.

Zobacz również: Pizza.Naszemiasto.pl - najwygodniejsze zamawianie jedzenia online

Badania przeprowadzone przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego ukazują, że cechy które zniechęcały klientów do zakupu mięsa wołowego (twardość, suchość, włóknistość), dzięki standardom QMP zostały zredukowane.

Gdzie szukać?
Dobre dania z wołowiny będzie można zjeść w warszawskich restauracjach: El Greco, Barbakan, Foksal Factory od 26 sierpnia do 1 września. W tym samym czasie festiwal będzie trwał we Wrocławiu, następnie przeniesie się m.in. do Gdańska, Szczecina, Bydgoszczy, Krakowa czy Łodzi.

Mistrzem kuchni jest Grzegorz Kazubsk i- szef kuchni Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO Cash and Carry. W specjalnej festiwalowej ofercie znajdzie się kilka dań stworzonych przez pana Grzegorza.- Festiwal to znakomita okazja, by przekonać restauratorów do sięgania po mięso wyprodukowane w systemie jakości. Mięso to gwarantuje bezpieczeństwo i stałą jakość serwowanych dań - mówi.

Żywność ze znakiem jakości jest coraz bardziej pożądana przez konsumentów na całym świecie, powoli trend ten przyjmuje się również w naszym kraju. Do tej pory obawa przed tym, że na naszym talerzu znajdzie się twardy, niezbyt smaczny fragment wołowiny, powstrzymywała klientów przed spożywaniem tego właśnie rodzaju mięsa, Większość państw UE już od dłuższego czasu oferuje swoim mieszkańcom dostęp do mięsa wołowego o wysokiej jakości- dzięki temu w wielu krajach wzrasta zainteresowanie konsumentów.

Zobacz więcej: na temat programu QMP

Wołowina jest mięsem niebanalnym. Można z niej przyrządzić oryginalne potrawy na wiele sposobów- między innymi wołowinę po azjatycku, w duszonym winie czy z marchewką. Wyjątkowy smak mięsa daje nam do wyboru całą gamę oryginalnych przepisów. Wielu z nich będziemy mogli skosztować właśnie na Festiwalu Dobrej Wołowiny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto