Gęsina na św. Marcina. Gdzie w Warszawie można zjeść dania z gęsi?
Soul Kitchen
Soul Kitchen szef kuchni Andrzej Polan Warszawa, ul. Noakowskiego 16, tel. 519 020 888 Gęś pieczona z pomarańczami i cynamonem 1 gęś kołudzka 2 pomarańcze ze skórką, pokrojone w cząstki 1 laska cynamonu 1 cebula pokrojona w cząstki 6 grubo posiekanych ząbków czosnku rozmaryn, tymianek, natka pietruszki 0,5 kg gęsiego tłuszczu sól, pieprz Gęś podzielić na części, dobrze natrzeć pieprzem i solą. Przełożyć gęś do naczynia żaroodpornego, obłożyć cząstkami pomarańczy, czosnkiem i cebulą, laską cynamonu połamaną na kawałki i ziołami. Tłuszcz gęsi rozpuścić i gorący wlać do naczynia z gęsią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130 – 150°. Piec przez około 3 godziny, od czasu do czasu obracając rumieniące się kawałki. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć naczynie z piekarnika i ostudzić. Mięso ostudzonej gęsi porwać na nieduże kawałki, zgodnie z linią włókien mięsa i wykorzystać do sałaty lub do zapiekania z gruszkami i serem manchego Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos, Warszawa Czytaj także: Kino, kawa i Warszawa. Dom Spotkań z Historią zaprasza na cykl spotkań varsavianistycznych żródło: gęsina.pl