Gęsina na św. Marcina. Gdzie w Warszawie można zjeść dania z gęsi?
Gęsina w restauracji Solec
Solec szef kuchni Aleksander Baron Warszawa, ul. Solec 44, tel. 792 611 110 Roladka z gęsi z suszoną figą i foie gras przepis z 2012 r. 2 piersi z gęsi 100 g foie gras 1 jabłko 4 suszone figi 16 plastrów specku 8 sztuk kardamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta soli szczypta białego pieprzu 200 g fasolki adzuki szczypta cząbru 200 g żurawiny 3/4 szklanki madery 1/4 kostki masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1/3 szklanki żurawiny suszonej szczypta cynamonu 1 laska wanilii Jabłko, figi i foie gras pokroić w kostkę ok. 0,5 cm, razem wymieszać. Usunąć skórę z piersi, zostawiając część tłuszczu. Mięso rozbić, ułożyć na plastrach ze specku, doprawić solą, białym pieprzem, mielonym kardamonem i anyżem. Następnie nałożyć farsz i zwinąć roladkę. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i gotować ok. 12 minut w temp. 65°. Po ugotowaniu szybko schłodzić. Namoczyć fasolę i odstawić na 10 godzin. Ugotować do miękkości ze świeżym cząbrem. Żurawinę z winem, cukrem i przyprawami zagotować, przetrzeć i wystudzić. Dodać masło i żółtka, a następnie zakręcić lody. Przed podaniem roladkę piec 3 minuty w temp. 200°. Podawać z fasolą i lodami żurawinowymi. Arkadiusz Janczarek – Restauracja Likus Concept Store, Warszawa Czytaj także: żródło: gęsina.pl