Gęsina na św. Marcina. Gdzie w Warszawie można zjeść dania z gęsi?
Restauracja & bar 99
Restauracja & bar 99 szef kuchni Arkadiusz Janczarek Warszawa, al. Jana Pawła II 23, tel. 22 620 19 99 Terina z gęsi z Foie Gras i pistacjami Składniki: 1 kg mięso z gęsi 0,7 kg boczek wieprzowy 1,3 kg karkówka wieprzowa 0,2 foie gras 0,7l demi glace z gęsi 0,2 kg borowik smażony 0,1 kg obrane pistacje 5 szt. płatki żelatyny Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso z gęsi (bez skór i kości), boczek i karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę, pistacje oraz demi glace z gęsi. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Borowiki pokroić w plastry i przesmażyć. Foie Gras pokroić w paski. Zmielone i doprawione mięso przełożyć do formy „keksówki” do połowy wysokości, posypać grzybami, a przez środek formy ułożyć paski foie gras. Nałożyć drugą połowę mięsa i wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min, następnie zwiększyć do 200 stopni i piec jeszcze 10 min. Po wystygnięciu wstawić do lodówki do stężenia. Czytaj także: Bike Café: W tej kawiarni serwują kawę prosto z roweru! żródło: gęsina.pl