Gęsina na św. Marcina. Gdzie w Warszawie można zjeść dania z gęsi?
Atelier Amaro
Atelier Amaro szef kuchni Wojciech Modest Amaro Warszawa, ul. Agrykola 1, tel. 22 6285747 Gęś domowa przepis z 2012 r. 1 gęś pory wędzone śliwki sól morska w płatkach Gęś, ok 5-6 kg wstawić do gęsiarki lub na blachę do pieczenia, wyjąć podroby i włożyć do środka drobno posiekanego pora i suszone bądź wędzone śliwki. Nastawić piekarnik na 90°C i piec bez przerwy przez 5 godzin. Wyjąć z piekarnika, następnie postawić gęś pionowo szeroką częścią piersi w dół, zawinąć w folię aluminiową i odczekać 30 minut. Nagrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić gęś na blasze na 20 minut. Alternatywnie pokroić na porcje i obsmażyć na patelni na złoty kolor od strony skóry. Doprawić solą morską w płatkach. Czytaj także: Gdzie jedzą warszawiacy? Lubimy polską kuchnię i fast - foody żródło: gęsina.pl