Hotele na Woli. Crown Plaza i Holiday Inn Express w jednym wieżowcu. Na szczycie skybar z widokiem na panoramę Warszawy

Piotr Wróblewski
Piotr Wróblewski
Na Woli, przy Rondzie Daszyńskiego, otwarto podwójny hotel. Zajmuje cały 86-metrowy wieżowiec. Na jego szczycie znalazł się skybar z dość przystępnymi, jak na tego typu miejsce, cenami. Jest też restauracja z kuchnią polską i spore centrum konferencyjne. Zajrzeliśmy do środka.

W „trójgłowym” wieżowcu The Warsaw Hub, przy Rondzie Daszyńskiego, otwarto część hotelową. Nietypową jak na Warszawę, bowiem pierwszy raz w centrum miasta w jednym miejscu znalazły się dwa hotele. Mają wspólne podium, recepcję i sporą przestrzeń konferencyjną. Jednak powyżej, piętra 3-10 zajmuje trzygwiazdkowy Holiday Inn Express, a piętra 11-21 nieco bardziej luksusowy, czterogwiazdkowy Crowne Plaza. W sumie to aż 440 pokoi, w jednym wieżowcu, w samym środku nowego centrum biurowego Woli.

Do hotelu wchodzimy od strony ul. Towarowej. W lobby wyróżnia się Signature Bar, urządzony w stylu industrialnym, z podkreślonymi kolumnami wpierającymi wieżowiec przełamanymi zielonymi „żywymi” ścianami. W barze przygotowywane będą koktajle (22-26 zł), śniadania (16-26 zł), a także obiady (od 29 zł – sałatki do 85 zł – stek). Obok recepcja, a za nią wielkie schody prowadzące do centrum konferencyjnego na poziomie +1.

Hotele na Woli. Crown Plaza i Holiday Inn Express w jednym w...

Biznes rodem z USA

Z uwagi na położenie, w samym środku biznesowego hubu, centrum konferencyjne jest kluczowym elementem kompleksu. Składa się z 31 sal, których część można łączyć zyskując powierzchnię dla 800 osób. Osobno przygotowano trzy tzw. board roomy, na spotkania mniejszych grup projektowych. Nazwano je jak dzielnice Warszawy: Ochota, Wola i Praga. Z resztą pozostałe salki również nawiązują nazwą do dzielnic, tym razem do miast spoza Polski.

- Centrum konferencyjne zostało zaprojektowane w nowoczesnym, industrialnym stylu. Jest ono przygotowane na kongresy firmowe, koncerty czy pokazy mody – opowiada Magdalena Śmigasiewicz, dyrektor marketingu Crowne Plaza, która oprowadza nas po hotelu. Interesujący jest wygląd tej przestrzeni. „Idealną poprawność”, typową dla takich miejsc, zamieniono na bardziej miejski, industrialny styl. Gdzieniegdzie wiszą neony, pojawiają się też ścianki z cegieł, a także ogromne okna – ciągnące się od sufitu do podłogi.

W tym miejscu – jak słyszymy – mają być organizowane także wydarzenia kulturalne. W hotelu, jeszcze przed otwarciem, zagrała Katie Melua. A to ma być dopiero początek. Patrząc na rozmach, zarówno pod względem wielkości centrum, jak i zapowiedzi programu artystycznego, na myśl przychodzą miasta-hotele rodem ze Stanów Zjednoczonych. Do obrazu rodem z Las Vegas brakowałoby tu jedynie kasyna.

Koktajle na dachu

Hotel zajął całą 86-metrową wieżę, stojącą pośrodku „lasu wieżowcu” przy Rondzie Daszyńskiego. Na ostatnim piętrze otwarto ogólnodostępny skybar The Roof. Nie będzie to, jak w kilku miejscach w Warszawie, klub na dachu, a elegancki coctail bar.

- Bar jest położony na 21. piętrze, wobec tego ma wspaniały widok na panoramę miasta. Chcemy, żeby The Roof żył swoim życiem i funkcjonował na mapie Warszawy jako fajny coctail bar – zapowiada Śmigasiewicz. - Nasz zespół barmanów wymyślił autorski zestaw koktajli kojarzących się z Warszawą

W środku są wygodne fotele, owalny bar oraz miejsca ze stolikami tuż przy oknach – wychodzących na Rondo Daszyńskiego. Jak słyszymy, miejsce nie ma być elitarne i zamknięcie, co przykłada się także na ceny. Ile jednak zapłacimy za standardowego „drinka”? Ceny wahają się między 25 a 30 złotych. W menu, poza znanymi pozycjami, są też autorskie drinki inspirowane Warszawą. Wśród nich m. in.:

  • Bambino Di Praga - z rumem i syropem śliwkowo-piernikowym
  • Warsaparilla - na ginie z dodatkiem malin
  • Gentle Andrus - z whisky i syropem z hibiskusa
  • Warszawianka – z jeżyną, wanilią, cytryną i winem musującym.

W menu także kawa (8-14 zł), szeroki wybór win oraz jedzenie w dość przystępnych, jak na tego typu miejsce, cenach – 25-42 zł.

Ile zapłacimy za nocleg?

W hotelu znajduje się także restauracja Nova Wola. Jak mówi nam szef kuchni Paweł Suchenek, będzie tu tradycyjna, polska kuchnia. W menu znajdziemy kaczkę pieczoną z figą (58 zł), cepeliny z borowikami (41 zł) czy dzika z pędami sosny (54 zł). Obecnie, z racji pandemii, restauracja nastawia się na przygotowanie cateringu świątecznego.

Jeżeli chodzi o sam hotel, to Holiday Inn Express oferuje 218 pokoi. Ceny rozpoczynają się od 200 zł za noc. Natomiast w Crown Plaza pokoi jest o kilka mniej (212), ale poza standardowymi są także pokoje premium (21) oraz dwa apartamenty: Junior i Senior, a także trzy pokoje dla osób niepełnosprawnych. Tu za noc trzeba zapłacić co najmniej 280 zł.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie