II Targi Książki Kulinarnej w Warszawie [program]

Redakcja
II Targi Książki Kulinarnej w Warszawie 25-27 lipca Qchnia Artystyczna
II Targi Książki Kulinarnej w Warszawie 25-27 lipca Qchnia Artystyczna arch mm
Od 25 do 27 lipca, w Quchni Artystycznej odbędą się targi pod hasłem Eduku-JEMY.

II Targi Książki Kulinarnej, 25-27 lipca, Qchnia Artystyczna.

Targi Książki Kulinarnej, to okazja, by skorzystać z oferty polskich wydawców, księgarń i antykwariatów, a także możliwość do spotkania z szefami kuchni, autorami książek, badaczami, krytykami kulinarnymi, blogerami i pasjonatami kuchni. Wydarzenie jest wyrazem poszukiwania najlepszych dróg kulinarnego rozwoju.

Zobacz też:

Sztuka na Lato. Lipcowa odsłona wystaw w Galerii Grafiki i Plakatu

Program Targów Książki Kulinarnej jest bogaty. Znajdą coś dla siebie nie tylko entuzjaści książek, ale designu, kulinarnych podróży, kuchni azjatyckiej, dawnej.

PROGRAM:

Piątek, 25 lipca
10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy
10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek kuchennych – Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki
10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa relaksu – dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna
16.00 - Spotkanie z redakcją magazynu Specjalność Zakładu o trudach tworzenia magazynu kulinarnego i tajemnicach kuchni wschodniej Polski połączone z degustacją smakołyków podlaskich
17.00 - „Jak smakuje literatura i jak o jedzeniu piszą literaci” – spotkanie z udziałem Cezarego Polaka i Pawła Bravo
19.00 – Debata „Czy książki kulinarne mają sens”, w której wezmą udział prof. Jarosław Dumanowski, popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, Joanna Mroczkowska, antropolożka jedzenia, Grzegorz Trubiłowicz, pomysłodawca i jeden z autorów aplikacji i serwisu Cooklet oraz dr Albert Hupa, prezes IRCenter, które przeprowadziło badanie „Polska Kulinarnie 2014”

Sobota, 26 lipca
10.00 – 20.00 – Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 1. - wymień swoje przetwory na książki kucharskie
10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy
10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek kuchennych – Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki
10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa relaksu – dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna
11.00 - „Atrakcje kulinarne Nowej Zelandii”, Ilona Zdziech, Pacific Kai
12.00 - „Kuchnia azjatycka dla początkujących i zaawansowanych”, Magdalena Tomaszewska-Bolałek, wydawnictwo Hanami
13.00 – Wydawnictwo Burda zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Puzio, autorką książki „O kuchni bez chemii”
14.00 – Debata „Poznawanie przez smakowanie” - o poznawaniu krajów i kultur przez kuchnię z udziałem Macieja A. Brzozowskiego, autorem książki „Włosi. Życie to teatr”, Natalii Sitarskiej i Łukasza Smolińskiego prowadzących bloga Tasteaway oraz Patryka Lempke, właściciela restauracji Soul Kitchen
15.30 – Spotkanie z Elizą Mórawską, poświęcone jej nowej książce „O jabłkach”
16.30 - „Żółte, słomiane i gotowane” - o nieznanych winach opowie Stowarzyszenie Sens Wina
17.00 - Wykład Marka Cecuły o nowych kierunkach w projektowaniu porcelany
18.30 - Panel „Koniec języka za przewodnika” z udziałem m.in. Agaty Godlewskiej, redaktor naczelnej magazynu Food Service, Moniki Brzywczy, redaktor naczelnej magazynu Usta oraz Juliusza Podolskiego, dziennikarza, autora bloga „Smaczny turysta”
19.15 – Spotkanie z kuchnią portugalską, Janusz Andrasz, Luzomania

Niedziela, 27 lipca
10.00 – 20.00 – Wymiennik magazynu Kuchnia. Część 2. - degustacja przetworów zebranych podczas wymiany
10.00-20.00 - Stragan – speed dating z designem
10.00 – 20.00 – Kulinarny ogród na dziedzińcu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski – projekt stworzony przez Martę Gessler i Szkółkę Drzew i Krzewów Ozdobnych Grąbczewscy
10.00 – 20.00 – Wystawa starych makatek kuchennych – Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki
10.00 – 20.00 – Czytelnia czasopism i strefa relaksu – dziedziniec restauracji Qchnia Artystyczna
11.00 – Wydawnictwo Pascal zaprasza na spotkanie z Małgorzatą Kalembą-Dróżdż, autorką książki „Pyszne chwasty”
12.00 – Wydawnictwo Czarne zaprasza na spotkanie z Anną Włodarczyk, autorką książki "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści" oraz bloga strawberriesfrompoland.blogspot.com prowadzone przez Darię Pawlewską, wydawczynię magazynu Kukbuk
13.00 – Panel „Czy gotowania można nauczyć się z książek kulinarnych” z udziałem Piotra Adamczewskiego, Pawła Lorocha oraz Laury Osęki z księgarni Books for Cooks
14.30 – Muzeum Pałac w Wilanowie zaprasza na spotkanie z Maciejem Nowickim, który opowie jak wygląda praca ze starymi recepturami
15.00 – Panel „Jak zostać chefem” - o kulinarnej edukacji porozmawiają m.in. Marta Gessler, Agata Wojda i Marcin Piotrowski
17.00 - Qchnia Artystyczna i księgarnia Pępek sztuki zapraszają na Book swapping


Szczegóły dotyczące wydazrenia znajdziecie na facebooku.

Będzie nowe święto państwowe?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Meczeczek
Telewizja ON-LINE. Polecam stronę GOLDVOD.TV ! Telewizja online w HD, filmy, seriale i kabarety !! Wbijajcie !

Polecam stronę GOLDVOD.TV ! Telewizja online w HD, filmy, seriale i kabarety !! Wbijajcie !
Dodaj ogłoszenie