Jadłodzielnie w Warszawie. Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach? Oto lista punktów zbiórek produktów

Redakcja
Miejsce Aktywności Lokalnej „Dwa Jelonki”, ul. Powstańców Śląskich 44, lodówka i szafka, czynna pon.-pt.: 8:00-16:00. Jadłodzielnia Foodsharing Warszawa.
Miejsce Aktywności Lokalnej „Dwa Jelonki”, ul. Powstańców Śląskich 44, lodówka i szafka, czynna pon.-pt.: 8:00-16:00. Jadłodzielnia Foodsharing Warszawa. Pixabay
Udostępnij:
Przygotowaliście za dużo jedzenia na święta i nie jesteście teraz w stanie tego zjeść? A może wyjeżdżacie z domu, a lodówka jest pełna lub kończy się właśnie termin sera lub jogurtów, a Ty ich nie wykorzystasz? Władze Warszawy apelują o to, by nie wyrzucać jedzenia, trwa właśnie akcja "JedzeNIEwyrzucaj". Zebraliśmy dla Was miejsca zbiórek produktów w stolicy. Wejdź w galerię i sprawdź, gdzie znajdują się jadłodzielnie.

Władze miasta przypominają, że lepszym pomysłem niż wyrzucenie jedzenia po świętach jest – oddanie go do jadłodzielni.

Wejdź w galerię i dowiedz się, gdzie w w poszczególnych dzielnicach zlokalizowane są jadłodzielnie.

Miejsce Aktywności Lokalnej „Dwa Jelonki”, ul. Powstańców Śląskich 44, lodówka i szafka, czynna pon.-pt.: 8:00-16:00. Jadłodzielnia Foodsharing Warszawa.

Jadłodzielnie w Warszawie. Co zrobić z jedzeniem, które zost...

"Jeśli na zbliżające się święta przygotujecie za dużo potraw, nie wyrzucajcie ich! Zapakujcie je, napiszcie termin przydatności i przynieście do jadłodzielni. I pamiętajcie, że jadłodzielnie działają przez cały rok - warto z nich korzystać nie tylko od święta" – apeluje do mieszkańców stolicy w mediach społecznościowych wiceprezydent Warszawy Renata Kaznowska.

Produkty, które chcielibyśmy oddać należy zapakować i napisać na opakowaniu termin przydatności lub datę przygotowania w przypadku dań i przetworów domowych. Jeśli chodzi o wyroby domowe ważna jest także informacja o składzie produktu.

Jadłodzielnie w Warszawie – Jak to działa?

Z jadłodzielni korzystać może każdy bezpłatnie.

Jednak należy pamiętać, że produkty, które tam zanosimy powinny być takie, jakie sami moglibyśmy zjeść. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. Co ważne, w jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jurij Belous o definicji ludobójstwa

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie