Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kiedy przygotowanie drinka staje się sztuką

Karolina Eljaszak
Karolina Eljaszak
21 i 22 stycznia światowi mistrzostwie flair, widowiskowego mieszania koktajli, po raz pierwszy zmierzą się przed warszawską publicznością.

Początki niekonwencjonalnego mieszania koktajli sięgają początku XIX wieku. Wówczas Terry Thomas przygotował drink zwany Blue Blazer. W latach 90. XX wieku widowiskowy styl robienia drinków spopularyzował film „Koktajl” (Cocktaill), w którym główną rolę zagrał Tom Cruise. Dziś flair jest modny, pokazy odbywają się podczas imprez, gal i balów.

Podczas Warsaw Flair Challenge zobaczymy światową czołówkę barmanów: mistrzów z 2009 i 2008 roku i mistrzynię, kobietę, z 2007 roku. - Zarejestrowało się już 60 zawodników z 11 krajów - mówi nam Joanna Szczegielniak, która zajmuje się promocją wydarzenia. - W przerwach zawodów będą pokazy breakdance i beatboxu, zapowiedziało się też wiele gwiazd i celebrytów.

W dwudniowych zawodach Warsaw Flair Challenge, należących do elitarnej światowej ligi konkursów Grand Slam World Tour, wezmą udział najlepsi barmani z całego świata m.in. z Francji, Włoch, Wielkiej Brytanii oraz Finlandii. Uczestnicy w kategorii „open" przygotowywać będą koktajle w stylu flair, efektownej sztuce przyrządzania drinków, jednocześnie wykonując skomplikowane ewolucje sprzętem barmańskim i butelkami. 

Pierwszego dnia zawodów zostanie wyłonionych 10 najlepszych zawodników, którzy w piątek zmierzą się w wielkim finale, walcząc o nagrody pieniężne o łącznej wartości 8000 euro. Ponadto troje najlepszych barmanów z Polski wyjedzie na trzydniową wycieczkę do futurystycznego muzeum House of Bols i weźmie udział w szkoleniu w jednej z najlepszych szkół barmańskich - Bols Bartending Academy.

- Organizując Warsaw Flair Challenge stawiamy na rozwój i promocję sztuki flair w naszym kraju, dlatego zdecydowaliśmy się na organizację międzynarodowego konkursu w kategorii „open". Chcieliśmy w ten sposób dać możliwość rywalizacji na jednym polu, rodzimym barmanom, z najlepszymi zawodnikami z całego świata. - mówi Tomasz Małek, dwukrotny mistrz świata w stylu flair, który wraz z Markiem Posłusznym znany jest z udziału w programie "Mam talent". 

Zawodnicy zaprezentują swoje umiejętności przygotowując koktajle na bazie likierów w dwóch stylach: working flair i exhibiton flair. Co się stanie z przygotowanymi drinkami? - Międzynarodowe jury, w tym Polak Karol Okrasa, będą testować koktajle, zwracając uwagę na jakość i sposób przyrządzenia drinków - wyjaśnia Joanna Szczegielniak.

Imprezę wspólnie poprowadzą Stephen „Strech” Harman, były zawodnik i wieloletni komentator barmańskich zawodów na całym świecie, oraz Marek Posłuszny, współzałożyciel Flair Factory i zarazem jeden z organizatorów konkursu.

Publiczność może spodziewać się widowiska na najwyższym poziomie. Wstęp na obie imprezy jest wolny. Tylko dla osób pełnoletnich.

Zawody Warsaw Flair Challenge
Klub Capitol, ul. Marszałkowska 115, Warszawa
Eliminacje: 21 stycznia (czwartek), godz. 16.30 - 24.00
Finał: 22 stycznia (piątek), godz. 20.30
Ogłoszenie wyników ok. godz. 24.00


Zobacz również:

Blady Kris uczy beatboxu [wideo]

Brzuchomówca czaruje w stolicy

Tańczący z ogniem i kulkami

Warszawa: casting do You Can Dance [zdjęcia + wywiad]

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto