Konfitura z czerwonej cebuli do słoika. Przepis na dodatek do soczystych burgerów. Delektuj się wyjątkowymi przetworami

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli to znakomity dodatek do wielu dań kuchni polskiej.
Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli to znakomity dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Getty Images/Koval Nadiya
Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli to przysmak, który wzbogaci smakiem kanapki i domowe burgery. Taki dżem z cebuli przydaje się także do dań wegetariańskich. Aby smak był intensywniejszy, warto podczas smażenia użyć ulubione suszone zioła. Zobacz przepis na wykorzystanie czerwonej cebuli we własnej kuchni.

W skrócie

Jeżeli zastanawiasz się, do czego stosować konfiturę z czerwonej cebuli, to spieszymy z odpowiedzią. Ten słodko-kwaśny dodatek podbije smak pieczonego mięsa, urozmaici hamburgera lub kanapki z wyrazistym serem np.: cheddarem. To także znakomity składnik do urozmaicenia smaku kotletów z kaszy gryczanej. Przekonajcie się sami!

Konfitura z czerwonej cebuli – przepis do mięs

Liczba porcji: 2 słoiki po 250 ml.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • 50 g cukru brązowego,
  • 200 ml wytrawnego wina lub 100 ml wody wymieszanej z 80 ml octu winnego,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 20 g miodu,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego rozmarynu,
  • 5 g suszonego tymianku.

Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?

Przygotowanie:

  1. Czerwoną cebulę należy umyć, obrać z łupin i pokroić w piórka lub kostkę.
  2. Następnie w rozgrzanym garnku o grubym dnie należy wsypać cebulę, dodać cukier i sól. Cebulę należy podgrzewać na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć, a cukier się stopi.
  3. Wino lub ocet winy z wodą należy wlać do cebuli. Całość należy dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
  4. Kolejnym krokiem jest dodanie octu balsamicznego, miodu, pieprzu, rozmarynu i tymianku.
  5. Cebulę należy smażyć na małym ogniu i należy obserwować oraz mieszać wszystkie składniki, aby się nie przypaliły, a zaczęły delikatnie karmelizować.
  6. Gotową konfiturę z czerwonej cebuli można przełożyć do słoików i trzymać w lodówce.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Konfitura z czerwonej cebuli do słoika. Przepis na dodatek do soczystych burgerów. Delektuj się wyjątkowymi przetworami - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie