MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt...
fot. Amarita Petcharakul /123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron sojowy (z fasoli mung)

Makaron nazywany w Polsce sojowym to tak naprawdę produkt powstający ze skrobi z fasoli mung. Ma zwykle postać cienkich nitek, które po ugotowaniu (a najczęściej jedynie namoczeniu we wrzątku, bo nie wymaga długiej obróbki termicznej) stają się przejrzyste – stąd ich anglojęzyczna nazwa „glass noodles” czy „cellophane noodles” (kluski „szklane” albo „celofanowe”). Podobny makaron może być też wytwarzany ze skrobi pozyskiwanej z innych surowców, m.in. z tapioki, batatów czy ziemniaków.

W 100 g: 342 kcal, 0,5 g białka, 0 g tłuszczu, 85 g węglowodanów, 0 g błonnika.

Zobacz również

Takie widoki ma Kamil Stoch z okien swojego domu ZDJĘCIA

Takie widoki ma Kamil Stoch z okien swojego domu ZDJĘCIA

UJD zwycięzcą Akademickich Mistrzostw Polski w piłce nożnej

UJD zwycięzcą Akademickich Mistrzostw Polski w piłce nożnej

Polecamy

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Pożary w Grecji: MSZ wydało komunikat dla Polaków

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Egzaminy eksternistyczne bez WOS-u – projekt nowelizacji trafił do konsultacji

Egzaminy eksternistyczne bez WOS-u – projekt nowelizacji trafił do konsultacji