MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek,...
fot. PaylessImages/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron udon

To makaron japoński z pszenicy w postaci grubych nitek, używany głównie do zup. Od innego popularnego pszennego makaronu azjatyckiego, nazywanego ramen, odróżnia go nieco inna konsystencja i kolor. W przypadku gotowego makaronu ramen (tzw. „instant”), będącego składnikiem tzw. chińskich zupek, istotna jest też wysoka zawartość tłuszczu – w procesie produkcji kluski te są bowiem smażone, a przez to niepolecane do częstego spożycia. Choć najlepszym wyborem jest udon lub ramen w postaci świeżej bez dodatku konserwantów, najpowszechniej dostępny jest jednak makaron suszony.

W 100 g: 339 kcal, 9 g białka, 1,8 g tłuszczu, 71 g węglowodanów, 1,8 g błonnika.

Zobacz również

Wieża widokowa w Krynicy-Zdroju walczy o tytuł "Top Atrakcji 2024". Wystarczy kliknąć

Wieża widokowa w Krynicy-Zdroju walczy o tytuł "Top Atrakcji 2024". Wystarczy kliknąć

Zamknięto wodny plac zabaw w Parku Śląskim. Konieczna jest dezynfekcja

Zamknięto wodny plac zabaw w Parku Śląskim. Konieczna jest dezynfekcja

Polecamy

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Piknik z Drużyną Marzeń. Tor Wyścigów Konnych wypełni się masą sportowych atrakcji

Piknik z Drużyną Marzeń. Tor Wyścigów Konnych wypełni się masą sportowych atrakcji

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?

Akumulatory. Jak prawidłowo podpinać ładowarkę?