10 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b2/a8/5daef5f3abc40_o_large.jpg)
fot. ildipapp/123RF
Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski
Makaron ryżowy
Makaron ryżowy powstaje z mąki ryżowej, czasami zawiera też dodatek skrobi, np. z tapioki czy kukurydzy. Najpowszechniej dostępny jest makaron z białego, oczyszczonego ryżu, choć można też kupić ten z ryżu brązowego, czyli pełnoziarnisty – jest on bardziej polecany ze względu na wyższą zawartość błonnika i białka (ma ich ponad 2 razy więcej), a także witamin z grupy B i składników mineralnych. Choć klasyczny makaron ryżowy w postaci suchej może przypominać ten nazywany sojowym, wygląda inaczej po ugotowaniu – nie jest przezroczysty, tylko biały.
W 100 g: 364 kcal, 3,4 g białka, 0,6 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 1,6 g błonnika.