Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu –...
fot. Ingrid Balabanova/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron konjac (shirataki)

Ten rodzaj japońskiego makaronu powstaje z konjacu – glukomannanu pozyskiwanego z korzenia rośliny o nazwie dziwidło Riviera (Amorphophallus konjac). To żelująca substancja należąca do grupy polisacharydów, czyli związków błonnikowych, która jest praktycznie pozbawiona kalorii. Używa się jej również do produkcji gąbek do mycia twarzy i suplementów diety wspomagających odchudzanie, ponieważ pęczniejąc w żołądku nasila uczucie sytości. Glukomannam pomaga też obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Makaron z konjacu, inaczej shirataki, często sprzedawany jest w postaci uwodnionej. Ma elastyczną, żelową konsystencję i jest przeznaczony do spożywania głównie w sosie lub zupie; nie daje się przyrumienić na patelni.

W 100 g: 4-7 kcal, 0 g białka, 0 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 3-5 g błonnika.

Zobacz również

Malborska Pomezania wygrała w Miastku mecz przerwany przez grad

NOWE
Malborska Pomezania wygrała w Miastku mecz przerwany przez grad

Zobaczcie najśmieszniejsze memy o zołzach. Czy kobiety mogą być aż tak złe?

NOWE
Zobaczcie najśmieszniejsze memy o zołzach. Czy kobiety mogą być aż tak złe?

Polecamy

Oficyna Burkego doczeka się remontu. To jedyny zachowany drewniak na Starej Pradze

Oficyna Burkego doczeka się remontu. To jedyny zachowany drewniak na Starej Pradze

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Założyła sztuczne rzęsy i oślepła. Jej oko zmieniło kolor

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie

Za bóle stawów i głowy obwiniasz pogodę? Eksperci mówią jak wpływa ona na zdrowie