W Warszawie przyszła kolej na kuchnię wegańską. W odróżnieniu od wegetariańskiej, w tym przypadku eliminujemy z posiłku wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego. Według raportu pyszne.pl w całej Polsce nieco ponad połowa populacji (56 proc.) je od czasu do czas posiłki roślinne. Co ciekawe, spośród badanych sięgających po dania roślinne tylko 2 proc. to ściśli weganie.
Jakie są najlepsze restauracje roślinne w Warszawie? Tu znajdziecie kilka propozycji
W badaniu zapytano też o powody odrzucania dań roślinny. Jako najważniejszy powód co trzeci badany odpowiedział, że nie ma takiej potrzeby. Kolejne odpowiedzi to:
- nikt z mojej rodziny i znajomych nie gotuje takich dań - 15 proc.
- nie da się nimi najeść - 13 proc.
- jest to moda, za którą nie chcę iść - 10 proc.
- mogłyby mi nie smakować - 9 proc.
Wśród wszystkich odpowiedzi ankietowanych aż 23 proc. przyznało, że nie je dań wegańskich, bo nie potrafi ich przygotować. Badanie przeprowadzono w grudniu 2020 na grupie 800 Polaków w wieku 18-65 lat.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?