MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na żeberka w miodzie. Do zrobienia w piekarniku lub na grillu. Marynata do żeberek jest obłędna, palce lizać!

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Żeberka w miodzie można przygotować na grillu lub w piekarniku
Żeberka w miodzie można przygotować na grillu lub w piekarniku 123rf/nanastudio/zdjęcie ilustracyjne
Żeberka w miodzie to pomysł na pyszny i łatwy do zrobienia obiad, który zachwyci całą rodzinę. Możesz je przygotować w piekarniku lub na grillu. W obu wersjach smakują doskonale. Do żeberek zrób wyśmienitą marynatę na bazie miodu, keczupu i musztardy. Palce lizać – i to dosłownie, bo żeberka najlepiej jeść palcami!

W skrócie

Żeberka pieczone w miodzie, a potem grillowane, to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie smakowitego mięsa. Możesz je zrobić w piekarniku z funkcją grillowania lub podpiec, a następnie umieścić na grillu. Będą smakowały jeszcze lepiej! Żeberka w miodzie i keczupie to gratka dla wielbicieli słodko-kwaśnych smaków. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, możesz dodać do marynaty więcej ostrej papryki. Najlepiej, jeśli uda ci się zostawić żeberka w miodowej marynacie na całą noc. Mięso będzie wyjątkowo soczyste i delikatne. Do żeberek w miodzie doskonale pasuje sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym. Jako dodatek do żeberek świetnie sprawdzi się także bigos z młodej kapusty.

Przepis na żeberka w miodzie

Czas przygotowania: godzina + marynowanie
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg surowych żeberek wieprzowych,
  • pół szklanki bulionu lub piwa,
  • 4 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki keczupu,
  • 4 łyżki oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
  • szczypta suszonej ostrej papryki,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić najlepsze żeberka w miodzie?

  1. Najpierw przygotowałam marynatę: w misce połączyłam olej, miód, musztardę i keczup. Dodałam rozgnieciony czosnek oraz przyprawy i wszystko wymieszałam.
  2. Żeberka pokroiłam na mniejsze części. Nasmarowałam je większością marynaty. Kilka łyżek marynaty zostawiłam na koniec pieczenia żeberek.
  3. Żeberka w marynacie przykryłam folią i umieściłam w lodówce na całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, powinny wystarczyć 2 godziny.
  4. Zamarynowane żeberka umieściłam w żaroodpornym naczyniu i zalałam piwem.
  5. Żeberka piekłam pod przykryciem przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
  6. Następnie wyjęłam żeberka z naczynia i wyłożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wysmarowałam żeberka pozostałą marynatą, ustawiłam funkcję grillowania i piekłam jeszcze przez 10 minut. Zamiast grillowania w piekarniku, przygotowane w ten sposób żeberka możesz także podpiec na zwykłym grillu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na żeberka w miodzie. Do zrobienia w piekarniku lub na grillu. Marynata do żeberek jest obłędna, palce lizać! - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto