Nasze dzieci lubią śmieciowe jedzenie. Zobacz, co znajduje się w ich posiłkach [RAPORT]
Zobaczcie, jak nasze dzieci jedzą śmieci
Naukowcy z koncernu Cargill, największego na świecie producenta soli, prowadzą badania nad zmianą fizycznego kształtu kryształków soli - chcą ją sproszkować, bo okazuje się, że w tej formie jest szybciej wychwytywana przez kubki smakowe, a jej smak jest bardziej intensywny. Za namową Mossa koncern Kellogg wyprodukował na próbę popularne krakersy Cheez-It w wersji bez soli. - Smakowały jak siano, a fakturą przypominały karton - mówi dziennikarz. - Te eksperymenty dowiodły, że wystarczy ująć trochę soli, cukru czy tłuszczu, a nic nam nie zostanie. Albo, co gorsze, zostaniemy ze świadomością nieubłaganych konsekwencji przetwarzania żywności, z odrażającym, metalicznym, gorzkim posmakiem jedzenia. Niektórych czytelników bardziej szokuje i niepokoi inne odkrycie: Moss twierdzi, że prezesi wielkich koncernów raczej nie jadają tego, co sami produkują. - Byłem bardzo zdziwiony, bo okazało się, że przedstawiciele koncernów, a zwłaszcza ci, którzy mieli problemy zdrowotne, nie jedzą tego, co produkują ich firmy - przyznaje dziennikarz. Jeden z dyrektorów całkowicie odstawił produkty swojej firmy, gdy po kontuzji nogi zaczął przybierać na wadze. - Ten przykład uświadomił mi istnienie ważnego czynnika socjoekonomicznego. Producenci żywności przetworzonej należą do tej grupy ekonomicznej, którą stać na osobistych trenerów i drogą zdrową żywność. Oni po prostu nie zdają sobie sprawy z tego, jak ta żywność wpływa na zdrowie konsumentów, bo sami jej nie jedzą.