Dwanaście potraw to nie lada wyczyn dla żon i gospodyń domu. Czasem pojawi się przypalona ryba lub zakalec z ciasta. Przesolona kapusta z grzybami lub zimny barszcz z uszkami też nie wypadną zbyt dobrze w oczach gości.
Jednak aby poszczycić się wykwintnymi potrawami, potrzeba odrobiny doświadczenia i chęci. Zdobyć je możemy na świątecznych kursach kulinarnych, które pierwszy raz w ofercie pojawiły się jakieś cztery lata temu. Przez ostatnie dwa lata zainteresowanie nimi ogromnie wzrosło. Obecnie miejsca trzeba rezerwować nawet z miesięcznym wyprzedzeniem!
Czytaj także: Wigilia na zamówienie. Zobacz, co proponują firmy cateringowe
Jednym z organizatorów tego typu kursów jest Instytut Sztuki Kulinarnej " Skład Bananów", który mieści się na ulicy Wołodyjowskiego 47. Oferuje on szkolenia świąteczne "Tajemnice czekolady" oraz "Mozaika wigilijnych smaków". Pierwsze z nich, jak sama nazwa wskazuje, zajmuje się nauką tworzenia przepysznych wypieków, wylewania formy oraz komponowania nadzień. Czas trwania nauki to cztery godziny w jednym dniu, przeważnie w ciągu tygodnia, cena 270 złotych.
Drugi kurs proponuje nieco inne podejście do wigilijnego stołu. Wnosi do naszej kuchni tradycje z najodleglejszych zakątków świata.
Czytaj też: Protest w obronie świątecznego karpia (ZDJĘCIA, WIDEO)
Nauczymy się między innymi, jak przyrządzić sałatkę fińską z owoców i warzyw, kulki serowe podawane w Kolumbii oraz indyjskie bożonarodzeniowe ciasteczka. Wszystko to w cenie 199 złotych za cztery godziny gotowania.
Fora kulinarne i kobiece rozpisują się nad nieskończoną listą zalet i wad wszystkich kursów oraz wymieniają wiele możliwości, np. kursy gotowania na płytach DVD - tańsze i zajmujące mniej czasu, lub wspólne gotowanie u jednej z forowiczek - Mortysji - z forum Wizaz. Zdecydowanie najczęstszym i najbardziej polecanym kursem przez internautów jest nauka w Akademii Kurta Schellera.
Oferuje on kursy dla amatorów, profesjonalistów, firm i grup. Zarówno jedno-, jak i dwudniowe. Świąteczny kurs "Boże Narodzenie na świecie" kosztuje 220 złotych. Po jego ukończeniu zaskoczymy naszych gości marynowaną rybą, włoską zupą z warzyw, pieczoną kaczką z goździkami po francusku oraz cassata po sycylijsku, czyli legendarnym sycylijskim deserem w oryginale przygotowywanym z serka z owczego mleka
Nieważne, czy w tym roku wybierzemy kuchnię polską, czy międzynarodową, porady światowych szefów kuchni na pewno nam pomogą.
Zobacz także: Sprawdź, do której będą otwarte markety w Wigilię
Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?