18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie radzisz sobie z przygotowaniem wigilii? Zapisz się na przedświąteczny kurs gotowania!

Katarzyna Kalend
Jeśli karp w galarecie spędza ci sen z powiek, nauczysz się go przyrządzać na kursie
Jeśli karp w galarecie spędza ci sen z powiek, nauczysz się go przyrządzać na kursie Fot. Piotr Krzyżanowski/Polskapresse
Potrawy wigilijne śnią ci się po nocach? Z pomocą przyjdzie firma organizująca świąteczny kurs gotowania.

Dwanaście potraw to nie lada wyczyn dla żon i gospodyń domu. Czasem pojawi się przypalona ryba lub zakalec z ciasta. Przesolona kapusta z grzybami lub zimny barszcz z uszkami też nie wypadną zbyt dobrze w oczach gości.

Jednak aby poszczycić się wykwintnymi potrawami, potrzeba odrobiny doświadczenia i chęci. Zdobyć je możemy na świątecznych kursach kulinarnych, które pierwszy raz w ofercie pojawiły się jakieś cztery lata temu. Przez ostatnie dwa lata zainteresowanie nimi ogromnie wzrosło. Obecnie miejsca trzeba rezerwować nawet z miesięcznym wyprzedzeniem!

Czytaj także: Wigilia na zamówienie. Zobacz, co proponują firmy cateringowe

Jednym z organizatorów tego typu kursów jest Instytut Sztuki Kulinarnej " Skład Bananów", który mieści się na ulicy Wołodyjowskiego 47. Oferuje on szkolenia świąteczne "Tajemnice czekolady" oraz "Mozaika wigilijnych smaków". Pierwsze z nich, jak sama nazwa wskazuje, zajmuje się nauką tworzenia przepysznych wypieków, wylewania formy oraz komponowania nadzień. Czas trwania nauki to cztery godziny w jednym dniu, przeważnie w ciągu tygodnia, cena 270 złotych.

Drugi kurs proponuje nieco inne podejście do wigilijnego stołu. Wnosi do naszej kuchni tradycje z najodleglejszych zakątków świata.

Czytaj też: Protest w obronie świątecznego karpia (ZDJĘCIA, WIDEO)

Nauczymy się między innymi, jak przyrządzić sałatkę fińską z owoców i warzyw, kulki serowe podawane w Kolumbii oraz indyjskie bożonarodzeniowe ciasteczka. Wszystko to w cenie 199 złotych za cztery godziny gotowania.

Fora kulinarne i kobiece rozpisują się nad nieskończoną listą zalet i wad wszystkich kursów oraz wymieniają wiele możliwości, np. kursy gotowania na płytach DVD - tańsze i zajmujące mniej czasu, lub wspólne gotowanie u jednej z forowiczek - Mortysji - z forum Wizaz. Zdecydowanie najczęstszym i najbardziej polecanym kursem przez internautów jest nauka w Akademii Kurta Schellera.

Oferuje on kursy dla amatorów, profesjonalistów, firm i grup. Zarówno jedno-, jak i dwudniowe. Świąteczny kurs "Boże Narodzenie na świecie" kosztuje 220 złotych. Po jego ukończeniu zaskoczymy naszych gości marynowaną rybą, włoską zupą z warzyw, pieczoną kaczką z goździkami po francusku oraz cassata po sycylijsku, czyli legendarnym sycylijskim deserem w oryginale przygotowywanym z serka z owczego mleka

Nieważne, czy w tym roku wybierzemy kuchnię polską, czy międzynarodową, porady światowych szefów kuchni na pewno nam pomogą.

Zobacz także: Sprawdź, do której będą otwarte markety w Wigilię

Codziennie najświeższe informacje z Warszawy na Twoją skrzynkę. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto