Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 28
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia naszych przodków często jest kojarzona nie z tymi...
fot. Gabriela Jasińska

Ostrygi, boleń i szafran zamiast bigosu i pierogów. Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska?

Kuchnia naszych przodków często jest kojarzona nie z tymi daniami, z którymi powinna. Skupiamy się na takich potrawach jak zrazy czy śledzie w oleju i nazywamy to daniem polskim, kiedy nie do końca tak jest. Nie wiemy tego, jak różnorodna i bogata była kuchnia naszych przodków. O tym, jaka naprawdę była i jest kuchnia staropolska, rozmawialiśmy z Dawidem Budzichem półfinalistą programu MasterChef, z wykształcenia jest fooddesignerem, w którego warsztatach z kuchni staropolskiej mieliśmy przyjemność uczestniczyć. Dalsza część tekstu poniżej.

Zobacz również

Co dalej po meczu ŁKS - Śląsk? To będzie dla mnie duży egzamin

Co dalej po meczu ŁKS - Śląsk? To będzie dla mnie duży egzamin

Majówka w Krakowie. Wielkie plażowanie i błogi odpoczynek na Bagrach i Zakrzówku

Majówka w Krakowie. Wielkie plażowanie i błogi odpoczynek na Bagrach i Zakrzówku

Polecamy

Szlakiem Orlich Gniazd: Zamek Ogrodzieniec to idealne miejsce na wycieczkę

Szlakiem Orlich Gniazd: Zamek Ogrodzieniec to idealne miejsce na wycieczkę

Pożar w podwarszawskim centrum handlowym. Ewakuowano 250 osób

Pożar w podwarszawskim centrum handlowym. Ewakuowano 250 osób

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników