Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 28
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia naszych przodków często jest kojarzona nie z tymi...
fot. Gabriela Jasińska

Ostrygi, boleń i szafran zamiast bigosu i pierogów. Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska?

Kuchnia naszych przodków często jest kojarzona nie z tymi daniami, z którymi powinna. Skupiamy się na takich potrawach jak zrazy czy śledzie w oleju i nazywamy to daniem polskim, kiedy nie do końca tak jest. Nie wiemy tego, jak różnorodna i bogata była kuchnia naszych przodków. O tym, jaka naprawdę była i jest kuchnia staropolska, rozmawialiśmy z Dawidem Budzichem półfinalistą programu MasterChef, z wykształcenia jest fooddesignerem, w którego warsztatach z kuchni staropolskiej mieliśmy przyjemność uczestniczyć. Dalsza część tekstu poniżej.

Zobacz również

12 praw jazdy zatrzymanych przez policję z Rzeszowa za przekroczenie prędkości

12 praw jazdy zatrzymanych przez policję z Rzeszowa za przekroczenie prędkości

Karambol z udziałem siedmiu aut w Krakowie. Występują duże utrudnienia w ruchu

Karambol z udziałem siedmiu aut w Krakowie. Występują duże utrudnienia w ruchu

Polecamy

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Darmowy piknik z koncertami i warsztatami w Elektrowni Powiśle. Znamy dokładny plan

Darmowy piknik z koncertami i warsztatami w Elektrowni Powiśle. Znamy dokładny plan

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby