Uczniowie i nauczyciele "Chemika" poznawali wczoraj nowoczesne metody pracy kucharzy. - Życzą sobie państwo kaczkę w dymie z cynamonu czy rosół z makaronem z coli? - pytał Mariusz Gachewicz. - Ten rodzaj przygotowania posiłków zdobywa coraz większą popularność.Rąbka tajemnicy kuchni molekularnej uchylali wczoraj: Mariusz Gachewicz i Jacek Maksy-mowicz - kucharze zrzeszeni w Europejskim Stowarzyszeniu Kucharzy Euro-Toques Polska. Warto wiedzieć, że gotowanie molekularne to po prostu wykorzystywanie naturalnych procesów chemicznych. Potrawy zachowują wtedy naturalny smak i zapach. Warto wiedzieć: gotowanie molekularne to po prostu wykorzystywanie naturalnych procesów chemicznych. Kucharze używają np. ciekłego azotu po to, by w bardzo krótkim czasie zamrozić produkt, z zachowaniem wszystkich jego aromatów. Mariusz Gachewicz i Jacek Maksymowicz są współtwórcami sukcesu uczniów włocławskiego „Chemika" w konkursie Mistrza Kuchni Śląskiej ( młodzi kucharze ZSChem. zdobyli w nim główną nagrodę ).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?