Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pokaz tajników kuchni molekularnej [wideo, zdjęcia]

Redakcja
Wojciech Alabrudziński
W Zespole Szkół Chemicznych odbył niepowtarzalny pokaz tajników kuchni molekularnej, który poprowadzili Mariusz Gachewicz i Jacek Maksymowicz – kucharze zrzeszeni w Europejskim Stowarzyszeniu Kucharzy Euro-Toques Polska.

Uczniowie i nauczyciele "Chemika" poznawali wczoraj nowoczesne metody pracy kucharzy. - Życzą sobie państwo kaczkę w dymie z cynamonu czy rosół z makaronem z coli? - pytał Mariusz Gachewicz. - Ten rodzaj przygotowania posiłków zdobywa coraz większą popularność.Rąbka tajemnicy kuchni molekularnej uchylali wczoraj: Mariusz Gachewicz i Jacek Maksy-mowicz - kucharze zrzeszeni w Europejskim Stowarzyszeniu Kucharzy Euro-Toques Polska. Warto wiedzieć, że gotowanie molekularne to po prostu wykorzystywanie naturalnych procesów chemicznych. Potrawy zachowują wtedy naturalny smak i zapach.  Warto wiedzieć: gotowanie molekularne to po prostu wykorzystywanie naturalnych procesów chemicznych. Kucharze używają np. ciekłego azotu po to, by w bardzo krótkim czasie zamrozić produkt, z zachowaniem wszystkich jego aromatów. Mariusz Gachewicz i Jacek Maksymowicz są współtwórcami sukcesu uczniów włocławskiego „Chemika" w konkursie Mistrza Kuchni Śląskiej ( młodzi kucharze ZSChem. zdobyli w nim główną nagrodę ).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto