2 z 7
Poprzednie
Następne
Potrawy z lasu. Jak zrobić ciastka z sosną czy tartę pokrzywową? Oto niebanalne przepisy bez grzybów
Tarta pokrzywowa
Składniki: kostka masła ( 200g) szklanka mąki pszennej (200g) łyżka wody 3 jajka 3 łyżki śmietany 12% 2 szklanki drobno pociętych, wcześniej sparzonych i umytych wierzchołków pokrzyw oliwa 1 cebula, ząbek czosnku, można dodać szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy mąkę i wodę, szybko zagniatamy ciasto. Gotową kulkę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na nasmarowanej oliwą formie do tarty. Cebulę, czosnek, szczypiorek smażymy na oliwie, dodajemy pokrzywę. Całość rozkładamy na cieście. Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Gotową masą polewamy ciasto z warstwą pokrzywy. Pieczemy w temperaturze 180° przez 40 minut. Źródło: Lasy Miejskie Warszawa