4 z 7
Poprzednie
Następne
Potrawy z lasu. Jak zrobić ciastka z sosną czy tartę pokrzywową? Oto niebanalne przepisy bez grzybów
Bigos z jałowcem
Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 1 główka kapusty słodkiej - 50 dag boczku wędzonego - 50 dag kiełbasy jałowcowej - kilka ziaren jałowca - kilka ziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 1 duża cebula - 6 wędzonych śliwek - kminek, majeranek - maggi, pieprz i sól Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcisnąć, posiekać, podlać wodą i ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Osobno ugotować poszatkowaną słodką kapustę. Odcedzić i połączyć. W trakcie gotowania podlewać wodą, dodać ziarenka jałowca, podsmażoną cebulę, podsmażoną pokrojoną kiełbasę i boczek, a na koniec śliwki. Doprawić do smaku i... bigos gotowy!