Przepisy na pączki i faworki. Jak samemu zrobić pyszności na tłusty czwartek?
Przepisy na pączki i faworki
Przepisy na pączki i faworki. Chrupiące faworki z piwnym posmakiemCiasto: 0,5 kg mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka masła roślinnego ok.200 ml piwa (ilość regulować podczas zagniatania) olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Możemy do tego celu użyć robota kuchennego. Potem przerzucamy je na wysypaną mąką stolnicę. Ubijamy ciasto wałkiem przez około 10 minut. Od tego, jak długo będziemy ubijać, będzie zależało, jak bardzo kruche będą faworki. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowując jedną część, resztę ciasta, przykrywamy, aby nie obeschło. Wałkujemy na bardzo cienkie placki. Płaty kroimy w paski szerokości około 4 cm i długości ok. 10 cm. W środku robimy nacięcie, przeciągamy przez nie jeden z rogów lub formujemy kokardkę – skręcamy ciasto na środku (nie wycinamy dziury wcześniej). Faworki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku. Ciepłe posypujemy obficie cukrem pudrem. Czytaj również: Tłusty czwartek kiedyś. Pewne tradycje pozostają niezmienne