Przepisy na pączki i faworki. Jak samemu zrobić pyszności na tłusty czwartek?
Róże karnawałowe
Przepisy na pączki i faworki. Róże karnawałoweSkładniki: kopiasta szklanka mąki 1 kopiasta łyżka cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 kopiasta łyżka masła 1 łyżka mocnego rumu szczypta soli 1/2łyżeczki skórki otartej z cytryny marmolada z moreli cukier puder smalec do smażenia Sposób wykonania: Z całego jajka odlewamy połowę białka i wraz z pozostałymi składnikami wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Wykładamy na stolnicę i wybijamy ciasto wałkiem, przez 5minut z każdej strony. Podsypujemy mąką w razie potrzeby. Wałkujemy bardzo cienko i wykrawamy krążki o trzech rozmiarach –możemy użyć szklanek, filiżanek i kieliszków. Każdy krążek nacinamy w trzech miejscach, by stworzyć płatki. Wszystkie trzy rozmiary sklejamy ze sobą za pomocą białka. Układamy na rozgrzanym tłuszczu w małych ilościach, by się nie posklejały. Rumienimy z obu stron, łyżką wyciągamy na bibułę, by odsączyć łuszcz. Do środka każdej róży nakładamy marmoladę i posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje godzinę po przygotowaniu.