Pyszne 25: Przepisy na szybkie dania
Pyszne 25: Zupa z dyni z cynamonem
Pyszne 25: Zupa z dyni z cynamonem „Aniu, w sobotę organizuję imieniny dla przyjaciół, przygotujesz mi jakąś dobrą jesienną zupę?” „Może dyniową?” „A dyniowa nie jest zbyt mdła?” Obiecałam mamie, że z całą pewnością mdła nie będzie i że gwarantuję, że znajomi będą zadowoleni. Czy byli? Chyba tak, skoro wieczorem odebrałam telefon z prośbą o ugotowanie jeszcze kilku dodatkowych porcji, bo goście koniecznie domagają się dokładki! Składniki (dla 4 osób) 800 g dyni 2 czerwone papryki 1 cebula 500 ml bulionu warzywnego lub wody 100 g żółtego sera (np. ementalera) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sos sojowy szczypta cynamonu garść migdałów w płatkach szczypta gałki muszkatołowej 4 kromki razowego chleba oliwa z oliwek Przygotowanie – Dynię i paprykę pokrój w kostkę. – Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przesmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj paprykę i dynię. – Po minucie dodaj przyprawy: po 0,5 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, dużą szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Całość zalej wodą lub bulionem i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. – Zmiksuj zupę na gładką masę, dopraw do smaku sosem sojowym. – Podawaj z prażonymi migdałami w płatkach i podpieczonymi kromkami chleba z żółtym serem. Wygraj książkę Pyszne 25 Anny Starmach!