Restauracje Koneser. Oto nasz przewodnik po wszystkich lokalach gastronomicznych praskiego centrum
Bombaj Masala: dla wegetarian i miłośników Indii
Bombaj to miejsce gdzie spotykają się wpływy kuchni wszystkich regionów Indii. Stolica stanu Maharasztra jest domem dla 23 milionów ludzi, a to oznacza miliony potraw serwowanych codziennie przez setki tysięcy kucharek i kucharzy. Z tego tygla kulinarnych wpływów, właściciel Bombaj Masala postanowił wyłowić zestaw dań, które mogłyby stworzyć kulinarną mapę Indii. Menu, jak przystało na lokal indyjski jest długie i obfituje w dania zarówno mięsne, jak i wegetariańskie oraz wegańskie. W kraju o bodaj największej liczbie wegetarian, potrawy oparte o warzywa oraz nabiał stanowią istotną część jadłospisu. W menu jest Bombaju jest ich sporo, na czele z mięsistym paneerem, indyjskim serem, który często stanowi serce wegetariańskich dań. Restauracja przygotowuje go sama i to czuć, szczególnie w takich połączeniach jak pikantny Paneer Chilli. Poza Paneerem mieliśmy okazję próbować kurczak wprost z kuchni za którą odpowiada Virendra Singh Rangar. Tu również jest dobrze. Najłatwiejsze do przesuszenia mięso jest w Bombaju jest mięsiste, soczyste, dobrze doprawione i zawieszone w treściwym sosie czy to jako Masala Chicken (kurczak w sosie kokosowym), czy jako Butter Chicken (w sosie pomidorowo-orzechowym). Warto spróbować.