Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Czekolady, czyli dla każdego coś dobrego

czesiek
czesiek
Największy sklep z czekoladą ma aż 900 metrów kwadratowych!
Największy sklep z czekoladą ma aż 900 metrów kwadratowych!
Czekolada... znamy ją wszyscy, ale czy wszyscy wiemy, że 12 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady? Tak, tak... czekolada też ma swoje święto.

Bardzo, bardzo dawno temu, aztecki bóg zesłał ludziom dar w postaci drzewa kakaowca. Miało ono dawać ludziom siły witalne i pielęgnować skórę. I wtedy wszystko się zaczęło... Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, później produkowali ją Aztekowie.
Podstawowym produktem do wyrobu czekolady jest miazga kakaowa. Jest otrzymywana w wyniku długotrwałego procesu fermentowania, prażenia, a także mielenia i prasowania owoców drzewa kakaowego.
Im więcej miazgi kakaowej w czekoladzie, tym wyższa jest jej jakość. W czekoladzie mlecznej znaczna część miazgi jest zastępowana mlekiem w proszku, a czekolada biała jest jej zupełnie pozbawiona.
Swój specyficzny smak czekolada zawdzięcza wyłącznie zawartości masła kakaowego. Najbardziej wartościowe więc są czekolady gorzkie i deserowe, które w swoim składzie zawierają od 50 do 70 procent miazgi, a ich pozostałe składniki stanowią tłuszcz kakaowy i cukier oraz różne dodatki smakowe.
Czekolada ma bardzo wysoką wartość energetyczną i wiele wartości odżywczych. Jest także źródłem minerałów i ważnych składników, które powodują wytwarzanie endorfin odpowiedzialnych za nasz dobry nastrój oraz uczucie przyjemności. Poza wyżej wymienionymi składnikami w czekoladzie znajdziemy również inne, które przeciwdziałają depresji oraz zmniejszają podatność na schorzenia układu nerwowego.
Dzięki obecności magnezu, czekolada wpływa na sprawne funkcjonowanie mięśni, ułatwia wchłanianie wapnia i przeciwdziała stresom. Ponadto, podnosi sprawność intelektualną i korzystnie wpływa na koncentrację oraz sprawność naszego umysłu.
I nawet jeżeli naukowcy próbują obalać mity o zdrowotnych właściwościach czekolady, to nie pozbawią nas przyjemności, jaką możemy czerpać delektując się każdym jej kawałkiem.
Na zakończenie kilka ciekawostek o czekoladzie:
- Największa tabliczka czekolady ważyła 4410 kilogramów i miała wymiary 5600mm x 2750mm x 250mm. Tabliczka czekolady była przygotowywana przez 4 dni.
- Czekolada jest toksyczna dla zwierząt, organizmy psów, kotów, papug nie są przystosowane do rozkładania zawartej w niej teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u tych zwierząt drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć.
- Zależnie od tego jaka czekoladę lubisz można stwierdzić jakim jesteś typem osobowości. Podobno mleczną wolą romantycy, gorzką koneserzy, białą niezdecydowani, z nadzieniem kawowym niecierpliwi, z nadzieniem toffi osoby zmysłowe, a z pomarańczowym osoby odpowiedzialne.
- Największy sklep z czekoladą powstał w Dubaju. Powierzchnia sklepu to aż 900 metrów kwadratowych! 

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto