Bardzo, bardzo dawno temu, aztecki bóg zesłał ludziom dar w postaci drzewa kakaowca. Miało ono dawać ludziom siły witalne i pielęgnować skórę. I wtedy wszystko się zaczęło... Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie, później produkowali ją Aztekowie.
Podstawowym produktem do wyrobu czekolady jest miazga kakaowa. Jest otrzymywana w wyniku długotrwałego procesu fermentowania, prażenia, a także mielenia i prasowania owoców drzewa kakaowego.
Im więcej miazgi kakaowej w czekoladzie, tym wyższa jest jej jakość. W czekoladzie mlecznej znaczna część miazgi jest zastępowana mlekiem w proszku, a czekolada biała jest jej zupełnie pozbawiona.
Swój specyficzny smak czekolada zawdzięcza wyłącznie zawartości masła kakaowego. Najbardziej wartościowe więc są czekolady gorzkie i deserowe, które w swoim składzie zawierają od 50 do 70 procent miazgi, a ich pozostałe składniki stanowią tłuszcz kakaowy i cukier oraz różne dodatki smakowe.
Czekolada ma bardzo wysoką wartość energetyczną i wiele wartości odżywczych. Jest także źródłem minerałów i ważnych składników, które powodują wytwarzanie endorfin odpowiedzialnych za nasz dobry nastrój oraz uczucie przyjemności. Poza wyżej wymienionymi składnikami w czekoladzie znajdziemy również inne, które przeciwdziałają depresji oraz zmniejszają podatność na schorzenia układu nerwowego.
Dzięki obecności magnezu, czekolada wpływa na sprawne funkcjonowanie mięśni, ułatwia wchłanianie wapnia i przeciwdziała stresom. Ponadto, podnosi sprawność intelektualną i korzystnie wpływa na koncentrację oraz sprawność naszego umysłu.
I nawet jeżeli naukowcy próbują obalać mity o zdrowotnych właściwościach czekolady, to nie pozbawią nas przyjemności, jaką możemy czerpać delektując się każdym jej kawałkiem.
Na zakończenie kilka ciekawostek o czekoladzie:
- Największa tabliczka czekolady ważyła 4410 kilogramów i miała wymiary 5600mm x 2750mm x 250mm. Tabliczka czekolady była przygotowywana przez 4 dni.
- Czekolada jest toksyczna dla zwierząt, organizmy psów, kotów, papug nie są przystosowane do rozkładania zawartej w niej teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u tych zwierząt drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć.
- Zależnie od tego jaka czekoladę lubisz można stwierdzić jakim jesteś typem osobowości. Podobno mleczną wolą romantycy, gorzką koneserzy, białą niezdecydowani, z nadzieniem kawowym niecierpliwi, z nadzieniem toffi osoby zmysłowe, a z pomarańczowym osoby odpowiedzialne.
- Największy sklep z czekoladą powstał w Dubaju. Powierzchnia sklepu to aż 900 metrów kwadratowych!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?