Żytni, kukurydziany, orkiszowy, na zakwasie, graham, z miodem, rodzynkami - takie i wiele innych jego rodzajów można było skosztować podczas organizowanego już po raz piąty Tygodnia Chleba Żytniego i Zdrowego Stylu Życia w Szkole. Tegoroczne obchody w starobrzeskiej placówce odbywały się od 20-24 października 2014 roku. Celem przedsięwzięcia była promocja zdrowego stylu odżywiania, poszanowanie chleba, wypiekanego na naturalnych składnikach oraz integracja szkolnych społeczności lokalnych. Młodzież poszczególnych klas po wcześniejszym wywiadzie i zapoznaniu się z przepisami najstarszych gospodyń przystąpiła do pieczenia chleba.
Podsumowanie obchodów nastąpiło 24 października 2014 r. W tym dniu do starobrzeskiej szkoły przybyli uczniowie z gimnazjum w Brześciu Kujawskim. Młodzież ze Starego Brześcia zaprezentowała program artystyczny na temat niezwykłej wartości i poszanowania chleba w naszym życiu oraz przeprowadziła liczne quizy, dotyczące zdrowych zasad odżywiania. Przybyli obejrzeli też prezentację multimedialną związaną tematyczne oraz mogli sprawdzić swoją wiedzę teoretyczną. Ponadto reprezentanci gimnazjum sporządzali chleb z różnych rodzajów mąki, a zwycięzcy zostali nagrodzeni.
Obchody były sposobnością do integracji, wspólnej zabawy i wymiany doświadczeń.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?