18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W bytomskich szkołach podstawowych w poniedziałek rozpocznie się akcja "Owoce w szkole"

Żaneta Grajcar
W czternastu bytomskich podstawówkach zagoszczą m.in. darmowe jabłka, gruszki i soki owocowe
W czternastu bytomskich podstawówkach zagoszczą m.in. darmowe jabłka, gruszki i soki owocowe fot. Marzena Bugała
W poniedziałek ruszy program "Owoce w szkole". Uczniowie trzech pierwszych klas szkół podstawowych będą mogli wzbogacić swoją dietę świeżymi warzywami i owocami dostarczanymi bezpłatnie przez firmy z branży rolniczej.

Program jest projektem Unii Europejskiej, przyjętym przez Radę Ministrów na rok szkolny 2008/2009. Ma na celu promowanie zdrowego odżywiania i eliminację złych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży szkolnej. Na jego realizację przeznaczono 12,2 mln euro, z czego środki krajowe to 3 mln euro, a unijne 9,2 mln euro.

W pierwszym semestrze w akcji "Owoce w szkole" weźmie udział czternaście szkół podstawowych z powiatu bytomskiego. Dyrektorzy szkół byli zobowiązani do zgłoszenia chęci uczestnictwa już we wrześniu.

Wielu z nich, obawiając się trudności organizacyjnych przegapiło termin, w związku z czym pozostałe szkoły będą miały okazję do wzięcia udziału w programie dopiero w przyszłym semestrze. Przy czym zgłoszenia przyjmowane są do 16 listopada w Odziale Terenowym Agencji Rynku Rolnego w Katowicach, a więc czasu na mobilizację pozostało niewiele.

- Z informacji uzyskanych od dyrektorów szkół wynika, że firmy wykazują zainteresowanie współpracą. Dyrektorzy otrzymywali po kilka ofert firm, które były w stanie spełnić założenia programu - mówi Katarzyna Krzemińska-Kruczek, naczelnik Wydziału Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Bytomiu. Skoro firmy chętnie angażują się w akcję "Owoce w szkole", nic nie stoi na przeszkodzie, by w drugim semestrze wszyscy uczniowie klas pierwszych, drugich i trzecich z bytomskich szkół podstawowych mogli zacząć jeść więcej warzyw i owoców

Produkty, które zostały zakwalifikowane do dystrybucji w szkołach w ramach programu to: jabłka, gruszki, truskawki, marchewki, rzodkiewki, papryki słodkie, ogórki oraz przetwory: soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne.

O tym, które z nich rzeczywiście zagoszczą na dłuższy czas w diecie bytomskich uczniów szkół podstawowych przekonamy się wkrótce.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto