Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Warszawski Festiwal Piwa rusza 10 października [program]

Redakcja
Warszawski Festiwal Piwa 10-12 październia 2014
Warszawski Festiwal Piwa 10-12 październia 2014 Kamil Fejfer / arch. mm
"Daj się ponieść piwnej nowej fali" brzmi hasło trzydniowego wydarzenia, które potrwa od 10 do 12 października.

Warszawski Festiwal Piwa, 10-12 października, Centrum Konferencyjno - Targowe ul. Domaniewska 37.

Ponad 80 różnych browarów z całego świata na ponad 150 nalewakach - to czeka nas na Warszawskim Festiwalu Piwa podczas nadchodzącego weekendu. Zostaną zaprezentowane wszystkie warte uwagi nowofalowe inicjatywy – mikrobrowary, najlepsze browary restauracyjne i inicjatywy kontraktowe. Co więcej, spotkacie tam twórców, pasjonatów piwa, blogerów i piwowarów domowych.

Zobacz też:

Warszawa na weekend - co, gdzie, kiedy?

Będzie to okazja by zobaczyć, jak warzy się dobre piwo w Polsce i na świecie, a w trakcie całego festiwalu oglądać będzie można wystawkę szkła do piwa oraz wystawę surowców piwowarskich.

- Na Warszawskim Festiwalu możecie spotkać się z forpocztą piwnej rewolucji. Na słodowej plaży pali słońce, a wiatr niesie cytrusowy aromat chmielu. Kolejnymi falami uderza ostra goryczka i nowe aromaty. Dajcie się ponieść - zachęcają organizatorzy.

Program:

Piątek, 10 października:

  • 17:30 – 18:00 – Było ich trzech... – Michał Janiak (Małe Piwo) Piwo. Wino. Whisky. O granicach między trunkami i ich zacieraniem.

  • 18:15 – 18:45 – Food Pairing – Michał Kopik (Piwnygaraż, Kingpin) O zasadach dobierania odpowiedniego gatunku piwa do potraw. Czym jest food pairing i jakimi zasadami się kieruje.

  • 19:00 – 19:30 – Polska Scena Piwna – Michał “docent” Maranda (Polskie Minibrowary)

  • 20:00 – 20:30 – Grodziskie – Kowal (Smaki Piwa)

  • 20:30 – 21:00 – Piwne mity – Artur Napiórkowski (Multitap Crawl)

Sobota 11 października:

  • 11:15 – 12:30– Pokochaj swoją rurkę, czyli pochwała bulkania – Czesław "dagome" Dziełak – wykład płatny. Fermentacja w warunkach domowych oraz jej bezpośredni i pośredni wpływ na aromat, smak, goryczkę, pełnię, pianę, barwę, stabilność oraz wady piwa.
  • 12:45 – 14:00 – Techniki zacierania – Piotr „coder” Wypych (Artezan) – wykład płatny. Omówienie metod zacierania i ich wpływu na smak piwa. Metoda infuzyjna (jednotemperaturowa i z przerwami), metoda dekokcyjna. Rady praktyczne i omówienie typowych błędów.

  • 14:15 – 15:30 – Zakażenia w piwie – Marcin „Mason” Chmielarz – wykład płatny. Koszmar każdego piwowara. Co je powoduje, jak rozpoznać wroga, jak się przed nimi chronić, a może wykorzystać na swoją korzyść? Szczypta mikrobiologii, którą każdy piwowar powinien poznać.

  • 15:45 – 17:00 – A co będzie, jak wrzucę...? – Czesław „dagome” Dziełak – wykład płatny. Piwowar w dżungli możliwości, czyli rzecz o zbalansowanej recepturze oraz świadomym kreowaniu smaku na przykładzie wybranych stylów piwa.

  • 17:15 – 17:45 – Style Piwne – Marcin Stefaniak (Piwolog)

  • 18:00 – 18:30 – W jawnej służbie jej Królewskiej Mości – Belgia – Michał Janiak (Małe Piwo). Od Ieper po Liège. Od Ostendy po Arlon. Królestwo piwa nazywane powszechnie Belgią. O niewyczerpywalnym źródle inspiracji, motywacji i fal piwnej rewolucji.

  • 18:45 – 19:15 – Polskie Piwne Festiwale – Agnieszka „Marusia” Wołczaska–Prasolik (Festiwal Dobrego Piwa)

  • 19:30 – 20:00 – Początki piwnej rewolucji w USA – Artur Napiórkowski (Multitap Crawl)

  • 20:00 – 20:30 – Ogłoszenie wyników WKPD 2014

  • 20:45 – 22:00 – Polska scena Piwna – panel dyskusyjny. Udział wezmą: Piotr Fałat (Kufle i Kapsle), Łukasz Jajecznica (Browar Podgórz), Łukasz Kojro (Browar Faktoria), Michał Kopik (Piwny Garaż, Browar Kingpin), Rafał Łopusiński (Browar Bednary), Tomasz Rogaczewski (Pracownia Piwa), Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Festiwal Dobrego Piwa). Prowadzenie: Artur Napiórkowski

Niedziela 12 października:

  • 11:15 – 12:30 – Załóż swój browar – Piotr „coder” Wypych (Artezan) – wykład płatny. Omówienie problemów jakie napotykamy przy zakładaniu browaru. Przedyskutowanie opcji doboru lokalizacji, budynku i sprzętu. Formalności i dokumentacjs potrzebns do uruchomienia browaru, a także nieco o finansach – kosztach, metodach finansowania i zyskach. Wykład obowiązkowy dla każdego, kto myśli, albo jeszcze marzy o otwarciu własnego browaru.

  • 12:45 – 14:00 – Sensoryka sędziowska – Michał Kopik (Piwnygaraż, Kingpin) – wykład płatny. Michał Kopik wyjaśni meandry profesjonalnej oceny piw. Wykład bazuje na wieloletnim doświadczeniu w prowadzeniu szkoleń zarówno dla entuzjastów jak i profesjonalistów. Uczestnicy dowiedzą się nie tylko, jak degustować piwo, by dowiedzieć się o nim jak najwięcej, ale zdobędą wiedzę pozwalającą na rozwijanie swoich umiejętności.

  • 14:15 – 14:45 – Drożdże – Filip Paprocki (Fermentum Mobile). Z Saccharomyces przez wieki – krótka historia drożdży piwowarskich. Dlaczego warto wybierać drożdże płynne? Fermentum Mobile – skąd, dokąd i dlaczego? Oraz o pożytkach jadania w restauracjach.

  • 15:00 – 15:30 – Między szkłem a mózgiem – Michał Zaperty (Nora Szopa Piwosza)

  • 15:45 – 16:15 – Parę słów o cydrze – Kuba Piesi.

 

Szczegóły dotyczące wydazrenia znajdziecie na oficjalnej stronie Warszawski Festiwal Piwa.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto