Każdego roku festiwal odbywa się na Torze Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie.Zespoły pod wodzą szefów kuchni walczyć będą o najlepsze: przystawkę, danie główne i deser. Zanim jednak staną w szranki na finałowej gali, Noble Concierge – organizator wydarzenia - dokona selekcji restauracji na podstawie zgłoszeń, które rozpatrywane są do 15 maja 2013.
Zobacz także:Tak gotują celebryci! Przegląd literatury kuchennej
Specjalnie powołana komisja weryfikuje serwowane menu, jakość kuchni, obsługę i atmosferę lokalu i dopiero na tej podstawie może zakwalifikować restaurację do właściwej konkurencji. 21 września 2013 roku publiczność zagłosuje na przygotowywane na żywo potrawy, aby wyłonić faworytów trzech kategorii. Osobno rozpatrywana jest całość skomponowanego menu, oceniana przez jury profesjonalne, które przyznaje specjalne wyróżnienie.
W ubiegłym roku jego skład tworzyli:
Adam Chrząstowski – szef kuchni restauracji w hotelu Ancora w Krakowie. Z wykształcenia filozof; od najmłodszych lat związany ze sztuką kulinarną. Podstaw zawodu uczył się w Szwajcarii. Przez dwa lata kierował dwoma restauracjami w Szanghaju.
Monika Kucia – krytyk kulinarny, dziennikarka, autorka książek i przewodników kulinarnych. Podróżuje, smakuje i opisuje. W 2009 roku była nominowana do ogólnopolskiej nagrody Oskar Kulinarny. Obecnie redaguje strony promujące polską gastronomię na oficjalnym portalu promocyjnym Rzeczpospolitej Polskiej.
Aurora Mazzuchelli – właścicielka i szefowa kuchni w docenianej restauracji Marconi Ristorante we Włoszech. W 2008 roku zdobyła gwiazdkę Michelin, w 2012r. nagrodę „Best Italian Chef”, przyznawaną przez przewodnik Identità Golose.
Paweł Oszczyk – szef kuchni w La Rotisesserie (hotel Le Regina w Warszawie). Pracował w Hotelu Bristol za czasów Bernarda Lussiana, a także w kuchni Pałacu Sobańskich.
Kurt Scheller – ikona sztuki kulinarnej. Praktykował ją niemal na całym świecie. W Polsce pracował w Hotelu Bristol, restauracji Malinowej, warszawskich hotelach Sheraton oraz Rialto. Obecnie prowadzi autorską Akademię Kulinarną.
Czytaj też:Śniadaniownia przy ul. Dąbrowskiego. Sprawdź, co oferuje/
Największym uznaniem jury na Wine & Food Noble Night w 2012 roku cieszyła się restauracja Mercato z Gdańska. Publiczność również doceniła jej mistrzostwo kulinarne, w szczególności przystawkę i danie główne. Za najlepszy deser grono gości uznało natomiast słodkości przygotowane przez Flaming Restaurant z Warszawy.
Restauratorzy już teraz mogą wysyłać zgłoszenia uczestnictwa w konkursie i sprawdzić się w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce. Organizatorzy czekają na zgłoszenia do 15 kwietnia 2013.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?