Włoskie fettucine Alfredo na obiad. Robię je w 15 minut. To danie zaspokoi apetyt na makaron

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Do zrobienia oryginalnego fettucine Alfredo potrzeba parmezanu, masła i makaronu. Szybkie i sycące danie na włoską modłę.
Do zrobienia oryginalnego fettucine Alfredo potrzeba parmezanu, masła i makaronu. Szybkie i sycące danie na włoską modłę. Getty Images/WS Studio/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na włoskie danie z makaronem? Proponujemy proste w przygotowaniu fettucine Alfredo. Wystarczy mieć trzy podstawowe składniki, czyli długi i szeroki makaron, masło i starty parmezan. To szybkie i proste danie zrobisz w kwadrans dla całej rodziny.

W skrócie

Makaron fettucine Alfredo został wymyślony przez Alfredo di Lelio, rzymskiego właściciela restauracji. Na początku XX wieku zainspirował się przepisem pochodzącym z XVI wieku i dostosował go do ówczesnej kuchni włoskiej. Oryginalny przepis potrzebuje tylko trzech składników. Co więcej, emigrujący z ojczyzny Włosi do Stanów Zjednoczonych zaczęli urozmaicać klasyczny przepis takimi dodatkami jak zielony groszek, ugotowane al dente brokuły lub kawałki grillowanego kurczaka. Poznaj przepis na tradycyjne fettucine Alfredo.

reklama

Fettucine Alfredo – przepis na włoski obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 320 g fettucine lub fidellini Pasta La Vista,
  • 150 g masła Mleczna Polana,
  • 200 g parmezanu,
  • Sól i zmielony czarny pieprz Na szlaku smaku.

Jak zrobić fettucine Alfredo?

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotuj w garnku i posól. Wsyp makaron fettucine i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W międzyczasie na szerokiej patelni rozpuść 75 g masła i dodaj 3 łyżki wrzątku.
  3. Przed odcedzeniem makaronu odlej 30 ml wrzątku.
  4. Następnie odcedź ugotowany makaron i przełóż go na patelnię z masłem.
  5. Do makaronu na patelni dodaj pozostałe masło pokrojone w kostkę, dopraw solą i resztą wody z gotowania makronu.
  6. Makaron fettucine gotuj przez chwilę w maślanym sosie, powinien zgęstnieć i nabrać jasnego koloru.
  7. Po minucie makaron powinien być oblepiony maślanym sosem.
  8. Patelnię zestaw z ognia i do maślanego sosu dodaj starty parmezan.
  9. Mieszaj dokładnie fettucine Alfredo i w razie potrzeby dodaj jeszcze 2 łyżki gorącej wody z gotowania makaronu.
  10. Przed podaniem fettucine Alfredo można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  11. Fettuccine Alfredo najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Włoskie fettucine Alfredo na obiad. Robię je w 15 minut. To danie zaspokoi apetyt na makaron - Strona Kuchni

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto