Zaskakujące lody w Warszawie. TOP 5 niety lodziarni, które naszym zdaniem warto odwiedzić
Taiyaki WAW
Taiyaki WAW to jedyne miejsce w Warszawie, które serwuje japoński deser. Ta obco brzmiąca nazwa - „taiyaki” - to w dosłownym tłumaczeniu pieczona dorada, czyli tradycyjna japońska potrawa w kształcie ryby. W oryginalnej recepturze wypełniana jest dosładzaną fasolą azuki, ale w warszawskiej lodziarni otrzymacie bardziej spolszczoną wersję. Mówiąc w skrócie, przy Chmielnej 20 zjecie kremowe sorbety serwowane w wyjątkowym ciastku. Idealna alternatywa dla tradycyjnych lodów.
- Serwujemy kremowe sorbety podawane w kruchym ciastku Taiyaki. To typowy japoński przysmak. Ciasto nadziewane jest zazwyczaj dosłodzoną fasolą azuki. My zastosowaliśmy krem czekoladowy, krem kokosowy i owoce. Musieliśmy to trochę podmienić pod polskie realia – wyjaśnia nam Adrian Sosnowski, właściciel Taiyaki WAW.
Zawsze do wyboru są dwa smaki – bardziej i mniej słodki. Każdy łasuch będzie mógł dobrać go pod siebie. Niezdecydowani mogą wybrać opcję pół na pół.
Otwarcie sezonu 12 czerwca.
Więcej: Taiyaki WAW - japoński deser podbija serca warszawiaków