Zupa z suszonych grzybów. Jak ją przygotować i ile czasu to zajmuje? [PRZEPIS]

Paweł Fajfer
Zupa z suszonych grzybów. Jak ją przygotować i ile czasu to zajmuje? [PRZEPIS] Archiwum PPG
Zupa z suszonych grzybów, to proste i smaczne danie, którym możemy zaskoczyć naszych domowych gości. Jak przygotować zupę z suszonych grzybów i ile zajmuje to czasu? Lepiej się do tego przygotować wcześniej. O szczegółach piszemy poniżej.

Zupa z suszonych grzybów, to proste i smaczne danie, którym możemy zaskoczyć naszych domowych gości. Jak przygotować zupę z suszonych grzybów i ile zajmuje to czasu? Lepiej się do tego przygotować wcześniej. O szczegółych piszemy poniżej.

Żeby móc zabrać się za przyrządzanie zupy z suszonych grzybów, najpierw powinniśmy takowe posiadać. Suszone grzyby można oczywście kupić. Dostaniemy je najczęściej na targach i mniejszych bazarach, rzadziej w hipermarketach, chociaż tam też można na nie trafić. Sklepy o dużych powierzchniach częściej zaoferują nam jednak marynaty oraz produkty, z długim terminem spożycia.

Suszenie grzybów - jak to zrobić?

Jak ususzyć grzyby? O tym przeczytacie również w naszym serwisie. Praktyczne porady dotyczące suszenia grzybów znajdziecie pod poniższymi linkami. Sprawdźcie je, żeby uzyskać pełną wiedzę na ten temat.
1. Suszenie grzybów w piekarniku. Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku?
2. Jak przechowywać suszone grzyby? Praktyczny poradnik o przechowywaniu suszonych grzybów
3. Przygotowanie grzybów - krok po kroku [GALERIA]

Zupa z suszonych grzybów - przepis

Za przygotowanie zupy z suszonych grzybów musimy zabrać się dzień wcześniej, niż planujemy ją podać. Jeśli spodziewamy się gości w sobotę i chcemy zaserwować im właśnie to danie, powinniśmy procedurę przygotowania grzybów rozpocząć już w piątek. Jak to wygląda w praktyce.

Składniki:
- Suszone grzyby
- Włoszczyzna
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Masło
- Śmietana
- Przyprawy (pieprz, sól)
- Makaron

1. Suszone grzyby należy zalać zimną wodą i namoczyć. Grzyby powinny nabierać wody przez całą dobę, ponieważ w procesie suszenia, to właśnie woda z nich była odpompowywana. Po upływie 24 godzin, grzyby należy odcedzić, a następnie posiekać w paski.
2. Obieramy cebulę oraz włoszczyznę, a następnie siekamy warzywa w paski, a włoszczyznę w kostkę
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Następne dodajemy je do warzyw. Całość należy zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić (pieprz, liście laurowe, bazylia). Całość na wolnym ogniu należy gotować przez ok. 60 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dania podajemy z makaronem.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3