Sipizza to niewielka, lokalna - można powiedzieć - sąsiedzka pizzeria na Bielanach w Warszawie. Myśl o otwarciu własnego lokalu u właściciela dojrzewała stopniowo, przez kilka lat.
- Od zawsze ciągnęło mnie do prostych, włoskich dań - mówi Dominik Róg, właściciel Sipizza. Doświadczenie kulinarne zdobywał w różnych miejscach, jednak otwierając własny lokal postawił na pizze.
Sipizza jest na rynku niecałe dwa lata, lokal otworzył się w kwietniu 2021 roku, a więc w szczycie pandemii. Ale nie dość, że przetrwał, to zdobył wierną rzeszę klientów, którzy chętnie odwiedzają niewielki lokal przy ul. Magiera.

Ciasto to podstawa
Głównym elementem pizzy jest ciasto. I to ono zdobyło uznanie gości Sipizza. Jak podkreśla Dominik Róg, sekret ciasta tkwi w dobrej mące i długim leżakowaniu. Do wyrobu pizzy wykorzystywane są certyfikowane włoskie mąki, a ciasto leżakuje 48 godzin. Dopiero tak przygotowane ciasto jest bazą do wypieku pizzy. Jak smakuje? Moim zdaniem jest pyszne - chrupkie, ale też elastyczne delikatne w smaku, ale nie pozbawione wyrazu.
Jednak pizza, to nie tylko ciasto. Drugą rzeczą, na którą zwrócili uwagę nasi czytelnicy, są ciekawe kompozycje smakowe.
- Staram się proponować moim gościom dodatki i połączenia niezbyt standardowe. Poszukuję ciągle nowych połączeń i staram się moimi propozycjami odróżniać od innych pizzerii. A przy tym ważna jest dla mnie prostota smaków - dodaje właściciel.

Bo - jak mówi Dominik Róg - chodzi mu nie tylko o to by zrobić smaczną pizzę, ale również o to, by otworzyć gości na nowe doznania smakowe.
Jeśli zawitacie na Magiera 13 A, to warto skorzystać z poleceń szefa pizzerii. On sam, z całkiem długiej listy poleca swoje TOP 5, które znajdziecie w menu.
- Verdure - sos pomidorowy, mozzarella, warzywa grillowane(papryka, cukinia, bakłażan),ser kozi, Balsamico di Modena
- Affumicato - sos pomidorowy, mozzarella, salami Spianata, twaróg wędzony, pomidory suszone, czerwona cebula, świeża bazylia
- Porri con Pollo - sos śmietanowy, mozzarella, kurczak, gorgonzola, por, pomidor rzymski, świeżo mielony pieprz, sól Maldon
- Spinaci freschi - sos śmietanowy, mozzarella, Pancetta, czerwona cebula, pomidorki Datterini, świeży szpinak, Grana Padano DOP 12m-c
- Scarpetta - sos pomidorowy, mozzarella, feta, gorgonzola, chips z Grana Padano DOP 12m-c, puder z oliwek
Ceny pizzy zaczynają się od 34 zł, a do wyboru są dwie wielkości "placka" - 32 i 42 cm. W menu pojawia się również pizza miesiąca, która jest okazją do poszukiwać nowych smaków oraz wykorzystania sezonowych produktów.
Sipizza przyciąga mieszkańców Bielan swoją lokalnością i dobrym smakiem. I właśnie takim, sąsiedzkim lokalem chce pozostać.
iPolitycznie - 300 milionów Putina by skorumpować Świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?